asseco Aimtec murr

Zákaznické dny TAJMAC-ZPS 2023: malý veletrh obrábění

Tradiční jarní Zákaznické dny TAJMAC-ZPS, a.s., ve Zlíně, které český výrobce obráběcích strojů pořádá už od roku 2001, přinesly letos návštěvnický rekord – dorazila na ně téměř tisícovka registrovaných návštěvníků.

 

Návštěvníci akce měli během dvou dnů jejího trvání 27. a 28. dubna možnost seznámit se detailně s novinkami v nabídkovém portfoliu TAJMAC-ZPS a více než osmi desítek spoluvystavovatelů z řad partnerských firem (zatím rovněž rekordní počet). Ve výrobní hale, která akci hostila, tak měli nejen možnost vidět stroje přímo v provozu, ale např. i získat na místě veškeré potřebné informace od specialistů výrobce i zástupců dodavatelů jejich vybavení, např. firem ISCAR, Schunk, Siemens, Heidenhain, Fanuc, Dormer Pramet, Bibus, Tungaloy, Jan Havelka, Ceratizit, Walter Tools a dalších.
Zlínský výrobce obráběcích strojů využil prezentační akci k představení své letošní žhavé novinky v podobě dlouhotočného automatu MANURHIN K’MX 832, který právě vstupuje na trh a na Zákaznických dnech si odbyl svou oficiální světovou premiéru. Podrobnější informace o stroji jsme přinesli již v únorovém vydání, takže jen stručná rekapitulace základních charakteristik: Stroj je kompatibilní s CAM (ESPRIT, Solid Works) a osazen dvojicí výkonných elektrovřeten. Motor hlavního vřetena nabízí výkon 15/25 kW, vrtání vřetena činí 37 mm, krouticí moment pro frézování až 32 Nm. Novinka umožňuje obrábění v překrytém čase na sekundárním vřetenu ve třech osách a za pozornost rozhodně stojí čtyři nástroje současně v řezu a možnost současného soustružení dvěma noži nebo frézování dvěma frézami (na hlavním vřetenu), až 16 poháněných poloh, zesílené upínání až 2000 Nm a válečkové lineární vedení.

Úspěšní i v obtížných časech
Jak uvedl v úvodním vystoupení generální ředitel společnosti TAJMAC-ZPS, letošní ročník se sice koná v extrémně vypjaté a náročné době, kterou ovlivnila pandemie, energetická krize, konflikt na Ukrajině a další negativní faktory, nicméně firma dosáhla i přesto v uplynulém období značných úspěchů, které následně shrnuli představitelé hlavních divizí.
Jako první přišla na řadu divize ZPS a její novinky. K loni představenému třímetrovému portálovému obráběcímu centru, které již úspěšně funguje u polského zákazníka, přibyla letos dvoumetrová varianta multifunkčního stroje s označením ZPS MCG2318i. Stroje jsou koncipovány stavebnicovým způsobem a mohou pracovat ve třech až šesti osách, v různých konfiguracích a významně zvyšovat přesnost a efektivitu obrábění.
Návštěvníci měli možnost vidět nejen nejmenší portálové centrum ZPS MCG810i v 5osém provedení, které bylo hned po Zákaznických dnech expedováno zákazníkovi na Slovensko, ale také nejnovější přírůstek z opačného konce nabídkového spektra – největší horizontální centrum s označením ZPS MCH1000i, které již mělo rovněž svého majitele. Pak také stroj ZPS MCG1000i v 5osém provedení a modernizace všech strojů firmy na nejnovější řídicí systém Siemens.
TAJMAC-ZPS vyrábí zhruba 65 kusů strojů ročně, z nichž zhruba 60 % putuje k zákazníkům na domácí trh, asi 30 % do zemí EU a zbývající část produkce do Asie, kde k největším odběratelům patří Indie.
Na tamní trh poputují ze Zlína i stroje řady MORI-SAY, vyráběné stejnojmennou divizí, konkrétně 6 kusů, které jsou předmětem aktuální zakázky a budou dodány do konce letošního roku. Do března příštího roku by měla firma realizovat také zakázku na dalších 27 strojů. Po covidové odmlce roste i počet poptávek z Číny, kde byly letos již podepsány dodávky na dva stroje, dalších 15 obráběcích strojů dodá firma do Thajska k zákazníkovi do Bangkoku, čímž dosáhne celkový počet strojů, které mu firma dodala, úctyhodných 56 kusů.
Své uplatnění ovšem nacházejí stroje MORI-SAY i u českých zákazníků, pro něž budou letos rovněž pokračovat dodávky, připravena je již první přejímka. Jde o loni představenou novinku v podobě plně numerického stroje MORI-SAY TM620CNC. Na Zákaznických dnech prezentovala divize MORI-SAY i další přírůstek do svého portfolia: inovovaný vícevřetenový soustružnický automat velikosti 642.
Divize MANURHIN K‘MX představila kromě již výše zmíněné novinky MANURHIN K’MX 832 i reprezentativní přehlídku své produkce, která dnes zahrnuje celek devět modelů pro různé typy materiálů vyráběných v různých konfiguracích schopných obrábět dvěma až čtyřmi nástroji současně. Od počátku svého působení, kdy začínala doslova „od nuly“, dodala do dneška celkem 377 strojů instalovaných u zákazníků ve 108 firmách na českém i slovenském trhu a zhruba stejný počet do zahraničí, zejména do okolních států a do Francie, kde působí dceřiná společnost. Pro rok 2023 připravuje divize kromě neustálé inovace strojů specializovaná školení, aby zákazníci mohli dosahovat na těchto strojích maximální produktivity. Letos by mělo vzniknout i zkušební středisko, kde se budou testovat speciální povlakované nástroje a prezentovat výkonost strojů MANURHIN K‘MX.

Hardware získává inteligenci
Kromě strojů samotných bylo na Zákaznických dnech k vidění i jejich aplikační vybavení, např. specializovaná opce na lámání třísek pro stroje, které jsou na ni i hardwarově připravovány. Ve srovnání s konkurenčními řešeními představuje zhruba poloviční až třetinové náklady. Dále představil zlínský výrobce v součinnosti se spoluvystavující firmou Pimpel další unikát – světovou premiéru prezentace digitálního dvojčete dlouhotočného automatu s vizuálně zpracovanými daty z konkrétní výrobní jednotky.
Svou práci předvedlo i vlastní oddělení digitalizace TAJMAC-ZPS, které se zaměřuje na zlepšování parametrů a schopností strojů softwarovou cestou. Prakticky všechny nové stroje z produkce firmy jsou již připraveny na automatizaci podle principů Průmyslu 4.0. Ve spolupráci se společností Intemac firma provozuje také robotizovanou výrobní buňku 4.0 FAMC 1260i jako opci ke strojům s označením Industry 4.0 pro třísměnný provoz.
Společnost začala také poprvé v historii nabízet dedikovanou softwarovou aplikaci Recon pro monitorování a řízení výroby. Umožňuje sofistikovanou optimalizaci stroje i obsluhu více pracovišť z jednoho terminálu. Nabízí sjednocený přístup vykazování výrobních a montážních operací, dostupnost všech informací potřebných k zahájení výroby a provázanost ERP a PLM systému přes moderní webové rozhraní. Pro vybrané stroje je nabízena možnost dálkové diagnostiky a hardwarový klíč umožňující přístup ke stroji jen oprávněným osobám.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 141 článek mě zaujal 31
Zaujal Vás tento článek?
Ano