asseco Aimtec murr

Anglie jako kolébka japonské hi-tech CNC strojařiny

Jméno britského města Worcester si hodně lidí spojí s proslulou omáčkou stejného názvu, ale pro strojaře je významné ze zcela jiného pohledu. Sídlí zde evropská pobočka japonské společnosti Yamazaki Mazak.

 

Na jaře nabídla firma možnost tento výrobní závod asi 50 km od Birminghamu a při něm působící Technologické centrum Yamazaki Mazak navštívit a představit jeho provoz, technologické novinky i aktuální záměry společnosti, což jsme samozřejmě rádi využili.
V roce 1987, kdy jediná evropská továrna jednoho z hlavních světových výrobců CNC obráběcích strojů zahájila ve Worcesteru s 60 zaměstnanci výrobu, si mohla na své konto připsat 360 strojů. Dnešní roční výrobní kapacita závodu, chlubícího se jako třetí v rámci Mazaku označením iSmart Factory (což je nejvyšší úroveň konektivity Průmyslu 4.0, další dva jsou v Japonsku a v USA), už představuje v průměru tisícovku strojů, a počet zaměstnanců vzrostl na zhruba osm stovek. Svou produkcí – vyrábějí se zde soustružnická centra série Quick Turn, tří- a pětiosá centra VTC, vertikální tříosá obráběcí centra řady VCE, VCN i nová 5osá centra CV5 – zásobuje hlavně evropské zákazníky, kteří jsou cílovou destinací pro cca 4/5 zdejší výroby. A rodný list z Worcesteru má prakticky polovina všech prodaných strojů Mazak v Evropě, kde firma zaznamenává růst zájmu o soustruhy a horizontální obráběcí centra. Pravda, tuto „průmyslovou idylu“ nedávno zkomplikoval brexit vzhledem k tomu, že řada komponent strojů s oranžovým logem Mazak je z trhu EU, s nímž si Velká Británie nyní opětně buduje obchodní vztahy odpovídající novým podmínkám.
Areál ve Worcesteru je jedním z desítky výrobních závodů a 77 technologických center Mazaku ve více než dvou desítkách zemí světa. Globální působnost umožňuje japonskému výrobci lépe vyhovět požadavkům a potřebám různých trhů, a na základě z nich získaných zkušeností vyvíjet nové produkty doslova „na míru“ příslušným průmyslovým sektorům.
„Aktuálně má firma v nabídce přes 300 CNC strojů od víceúčelových, 5osých frézovacích i soustružnických center až po laserové řezací stroje a vyvinula i pokročilé CNC řídicí systémy. Je tak schopna pokrýt požadavky od jednoduchých řešení pro potřeby menších firem až po komplexní flexibilní výrobní systémy a na míru navržené sestavy automatizovaných výrobních buněk s různými stroji a podpůrnými automatizačními systémy,“ říká Stuart Astley, Evropský servisní manažer, který do roku 2021 vedl továrnu jako výrobní ředitel.

Nejmodernější „chytrá“ továrna
Do své worcesterské základny investovala společnost Yamazaki Mazak nemalé prostředky, zejména v průběhu posledních let. Kromě rozšíření výrobního areálu o novou montážní halu a přemístění lakovny směřovaly velkorysé investice v řádu mnoha milionů liber i do moderních výrobních technologií, mj. do instalací nových výrobních buněk osazených stroji Integrex i-Series a automatizačními systémy RoboJob, vybavených dvojitými zdvižnými zásobníky, z nichž jeden zásobuje robota pro přenos obrobků do stroje, zatímco druhý umožňuje obsluze doplňovat díly.
Nejnovější ze série investic provedených ve Worcesteru je instalace velkých obráběcích center s vylepšenou konektivitou a kompatibilitou se softwarem Smooth Scheduler – špičkového dvoupaletového vertikálního obráběcího centra Versatech V-140N/280 a portálového dvoustojanového vertikálního centra FJV-60/80, které umožňují nepřetržité obrábění velkých dílů. Firmě to umožnilo snížit podíl kooperací a zajistit si větší flexibilitu a soběstačnost v obráběcích technologiích, což jí poskytlo významnou výhodu, když se zhroutil globální systém dodavatelských řetězců v dobách covidové pandemie.
Pokračující investice mají za cíl zvýšit podíl Mazaku jak na anglickém, tak evropském trhu, přičemž strategie je nyní zaměřena kromě stávajících zejména na nové výrobní sektory, které chce firma oslovit s novými produkty. Jedním z nich je nové 5osé obráběcí centrum CV5-500, navržené a vyrobené speciálně pro evropské zákazníky právě ve Worcesteru.

Technologické centrum – výkladní skříň automatizace
Evropské technologické centrum ve Worcesteru poskytuje zákazníkům přímý přístup k podpoře velkého, expertního týmu aplikačních inženýrů a umožňuje předvést produktové portfolio i nabízené opce. V showroomu je možné vidět na dvě desítky strojů přímo z produkce worcesterské továrny, ale i z dalších závodů Mazaku, které reprezentují výrobní portfolio firmy – horizontální, vertikální, soustružnické, hybridní a laserové CNC stroje. Zástupce „domácí“ produkce reprezentují zde vyrobená kompaktní 5osá obráběcí centra CV5-500 s ukázkou pomocného automatizačního systému.
Právě automatizace v nejrůznějších podobách, např. ve formě paletových zakladačů či robotů, kdy jsou na vystavených strojích názorně předváděny různé možnosti aplikací těchto automatizačních systémů, je ostatně jedním z nepřehlédnutelných prvků, které charakterizují areál Technologického centra. Názorným příkladem, jaký význam má automatizace v moderní průmyslové výrobě, která se musí pružně adaptovat na neustále se měnicí požadavky, je multifunkční obráběcí centrum Variaxis i-300 s automatickým pracovním měničem a rozšiřitelným vysokokapacitním zásobníkem nástrojů pro aplikace s velkou variabilitou dílů v malosériové výrobě.
Laserové technologie (speciální laserové technologické centrum má Mazak v italském Miláně) pak zastupuje stroj Optiplex 3015 Fiber III 10kW doplněný o systém automatizovaného nakládání plechů Tekmag.
Kromě možnosti fyzické návštěvy a seznámení se s konkrétními stroji na showroomu nebo i přímo v továrním provozu umožňuje Mazak díky investici do digitálního dvojčete technologického centra také virtuální interaktivní prohlídku všech aktuálně nainstalovaných strojů. Mezi nimi figuruje i nejnovější vertikální obráběcí centrum Mazak VCN-700, které zde bylo zkonstruováno i vyrobeno.
Digitalizace má u společnosti Yamazaki Mazak i další, ryze praktickou podobu: Registrovaným uživatelům poskytuje portál digitálního připojení Mazak iConnect přístup k informacím o provozovaném stroji, manuály, videa o údržbě a profesionální školení či historii objednávek dílů. Zahrnuje i novou službu Machine to Mazak s „rozšířenou hodnotou“, která zákazníkům umožňuje připojit jejich stroje k zabezpečené službě Mazak Cloud. Ta nabízí řadu výhod pro zvýšení efektivity a produktivity výroby, včetně online monitorování provozu strojů, zálohování ovládacích prvků, využití vzdálené diagnostiky pro podporu aplikačních a servisních techniků, plánování údržby apod.

Na cestě k bezemisní budoucnosti
Kromě neustále zdokonalovaných technologických řešení v duchu nových požadavků průmyslu se Mazak zaměřuje i na ekologické aspekty výroby, snižování uhlíkové stopy a energetickou efektivitu. To zahrnuje nejen systematické snižování energetické spotřeby strojů (např. proaktivním vypínáním aktuálně nepotřebných periferií či zkracováním časů cyklů), ale i optimalizací konstrukce strojů. Každá jejich nová generace má tzv. faktor změny, tzn. zlepšení oproti předchozím modelům. Například nový Variaxis i-800 Neo má o 22,7 % nižší uhlíkovou stopu ve srovnání s předchůdcem. To vše samozřejmě s ohledem na udržení kvality a přesnosti obrábění, jimiž je Mazak proslulý.
Firma si stanovila cíl v oblasti životního prostředí a udržitelnosti, kterého chce dosáhnout do roku 2030, a závazek vyvíjet technologie podporující dekarbonizaci. Soustřeďuje se proto na tři komplexní způsoby, jak přispět ke snížení dopadu své produkce na životní prostředí a vytvoření udržitelné výroby. Prvním je vývoj energeticky úsporných technologií, druhým využívání umělé inteligence, digitálních technologií a úsilím o integrace dosavadních technologií do jednoho celku (např. v podobě hybridních multifunkčních strojů), a třetím je doplňování strojů integrovanými automatizačními systémy.

Last, but not least aneb v neposlední řadě: Lidé
Rozsáhlé investice ve Worcesteru směřovaly nejen do výrobních kapacit, vybavení a technologií, ale i do lidí, kteří jsou v strategii firmy, jež si velmi zakládá na své rodinné koncepci (společnost, která v roce 2019 oslavila 100leté jubileum, je stále rodinným podnikem), velmi důležitým a ceněným faktorem.
U Mazaků se ani v těžkých časech nepropouštělo, firma se snaží kvalifikované lidi udržet a dalo by se říci, že si je téměř hýčká, ale také očekává, že se jí budou svým pracovním nasazením revanšovat. A zaměstnanci to dobře vědí a cení si toho, jak při naší návštěvě ve Worcesteru často zaznělo, a rozhodně jsem neměl dojem, že by šlo o inscenovaný povinný firemní optimismus.
O tom, že mají k spokojenosti důvod, svědčí řada nenápadných maličkostí, jako třeba pestrá škála různých aktivit či podnikové stravování za výhodných podmínek, které nabízí možnost výběru z britské i japonské kuchyně, a právě ta japonská je mezi domácími zaměstnanci velmi populární. Firma výrazně investuje do jejich odborného rozvoje, umožňuje jim studium na střední škole a nejtalentovanější mají šanci i na univerzitní vzdělání s výhledem na atraktivní post.
Kontinuitě odborného vzdělávání a výchově nové generace technických profesionálů věnuje Mazak mimořádnou pozornost. Ročně na praxi dochází několik desítek mladých učňů, a ve firmě následně zůstávají. Více než třetina současných zaměstnanců, a to i mnozí z těch, kteří dnes zastávají významné pozice (včetně několika našich průvodců), začínali svou profesionální kariéru ve firmě jako učňové. Během pouhých obvykle 5 až 10 let získali cennou kvalifikaci i kariérní postup a stabilní, zajímavou i finančně velmi dobře oceňovanou práci.

Josef Vališka, Worcester
Foto: Yamazaki Mazak, Roman Dvořák

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 148 článek mě zaujal 29
Zaujal Vás tento článek?
Ano