asseco Aimtec murr

Přesnější predikce životnosti valivých ložisek

Jako první na světě vyvinula společnost NSK metodu pro přesné předpovídání životnosti ocelových valivých ložisek na základě velikosti a množství nekovových vměstků (nečistot) v oceli pomocí ultrazvukového testování.

 

Novinka nazvaná Micro-UT je výsledkem snahy výzkumníků vyvinout technologii, která dokáže s vysokou přesností vypočítat životnost odvalování.
Pro odvození metody výpočtu životnosti ložisek založené na analýze nekovových vměstků vyvinula společnost NSK unikátní rotační testovací metodu Digital Twin, která zahrnuje zavádění umělých defektů simulujících nekovové vměstky různých velikostí do oběžných drah valivých ložisek. Jejím výzkumníkům se podařilo reprodukovat specifické způsoby selhání a v rámci otevřeného inovačního projektu vytvořili s profesorem Hisao Matsunaga z Univerzity Kyushu simulaci schopnou reprodukovat a analyzovat napětí kolem umělých defektů, umožňující lépe objasnit únavový mechanismus odlupování.
Tato technologie umožňuje revidovat základní dynamickou únosnost ložisek, což je zásadní parametr používaný při výpočtu životnosti aplikace až na dvojnásobek ekvivalentní únavové životnosti valivého kontaktu. Výrobcům tak umožní konstruovat stroje a vozidla, které plně využívají výkon s dlouhou životností.
Únavová životnost valivého kontaktu ložisek úzce souvisí s velikostí a množstvím nekovových vměstků v oceli, které jsou typicky původcem tzv. odlupování, přičemž v závislosti na konkrétním typu oceli se může jejich množství a distribuce široce lišit. Unikátní metoda Micro-UT dokáže kontrolovat 3000krát větší objem oceli za pouhou pětinu času ve srovnání s konvenčními metodami, což umožňuje efektivní sběr a analýzu vysoce spolehlivých statistických dat o nekovových vměstcích v ložiskové oceli.
Vysoce přesná predikce pomocí metody Micro-UT umožňuje vypočítat výkonnost ložisek přesněji než kdy dříve a tato technologie umožňuje snížit frekvenci výměny komponent a údržby strojů a také zmenšit konstrukci strojů a komponent.

Petr Přibyl
Foto: NSK

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 136 článek mě zaujal 30
Zaujal Vás tento článek?
Ano