asseco Aimtec murr

Ložiska železničních kol v oběhové ekonomice

Výrobce ložisek Timken se zaměřuje nejen na vývoj, zdokonalování a výrobu nových, ale podstatnou část jeho agendy tvoří i repase použitých ložisek, které pokládá za významnou část úsilí o cestu k udržitelné cirkulární ekonomice.

 

Kolejová ložiska musí odolávat drsnému prostředí i přímému kontaktu kovu na kov, takže provozovatelé vlaků jich potřebují velké množství. Podle společnosti Timken ale není nutné kupovat je všechny nové, je důležité ty stávající udržovat ve špičkovém stavu.
Renovace vdechne použitým ložiskům nový život. Není neobvyklé, že kolejové ložisko je stále výkonné i po 50 letech a čtyřech nebo pěti opravách. Tato praxe snižuje dopady na životní prostředí a pokračuje v tradici maximálního využití hodnotných dílů a materiálů místo automatické výměny starých za nové. Tím, že se zachrání většina ložisek, sníží se množství surovin asi o 81 % a eliminuje energie potřebná k jejich výrobě.
Každý rok dodává Timken tisíce repasovaných ložisek a celosvětově vede na trhu jejich renovace. Je to jednak kvůli odborným znalostem a pak jako výsledek konzistentního, pečlivě zdokumentovaného procesu, kterým každé repasované ložisko prochází. Nejprve jsou ložiska vyčištěna a zkontrolována, některé lze okamžitě znovu sestavit a použít, u jiných se posuzuje úroveň potřebné renovace od drobných oprav až po výměnu součástí. Jako výrobce ložisek má Timken nástroje i odborné znalosti k přebroušení součástí, odstranění závad a uvedení ložisek do původního stavu a také snadný přístup k náhradním dílům, když jsou zapotřebí.
Během celého procesu Timken pečlivě zaznamenává detailní informace o každém ložisku a data sdílí se zákazníky, navíc pro ně pořádá i specializované workshopy na téma, jak mohou zlepšit jejich životnost.
Repasováním ložisek získají provozovatelé vlaků stejný prémiový výkon jako u nových, ale výrazně snižují náklady a dosáhnou také rychlejší čas dodávky – obvyklá doba dodávky repasovaných ložisek je 7–10 dní ve srovnání se šesti týdny až třemi měsíci u nových a záruka výrobce je stejná.

Petr Přibyl
Foto: Timken

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 119 článek mě zaujal 32
Zaujal Vás tento článek?
Ano