asseco Aimtec murr

Švýcarský luxus s výraznou českou stopou

Flotilu švýcarských panoramatických vlaků rozšířila luxusní souprava GoldenPass Express. Tento nový vyhlídkový vlak jezdí na trase mezi Interlakenem a Montreux, kterou překoná za 3 hodiny a 15 minut, během nichž se cestující mohou kochat okolní alpskou krajinou.

 

Rozhodující část jízdního komfortu nové soupravy je zajištěna díky dodávkám českých firem. Například sedačky ve všech cestovních třídách (kromě tradiční první a druhé třídy je i speciální oddělení Prestige, kde si až 18 cestujících může vychutnávat výhledy z otočných, elektricky nastavitelných křesel) jsou dílem české konstrukční a vývojové firmy Borcad, která vznikla v roce 1990 ve Fryčovicích na Ostravsku. Jejich produkty jsou velmi úspěšné a některé se dokonce pyšní designovým oceněním Red Dot. Od roku 2016 se zaměřuje výhradně na výrobu sedadel pro železniční dopravu a klade důraz na komfort cestování a inovativní konstrukční řešení. Mezi její významné projekty patří i sedadla do prvního vysokorychlostního vlaku v ČR SuperCity Pendolino. Zakázka pro švýcarské železnice, známé svou přesností a nároky, potvrzuje vysokou úroveň českých techniků.



Třída Prestige je vybavena pohodlnými vyhřívanými sedadly, motoricky ovládaná bederní opěra umožňuje, aby měl pasažér ergonomicky správnou pozici při jízdě. Sedadlo obsahuje i dva motory pro posun nahoru a dolů a pro vysunutí podnožní opěry. Tyto funkce umožňují jednoduchou úpravu sedadla tak, aby si cestující mohli najít pohodlnou pozici. Další funkcí je možnost otočení sedadel o 180° a jejich zabezpečení elektromagnetem proti náhodnému pootočení. Tyto technologické funkce jsou doplněny USB připojením a dvěma zásuvkami (švýcarskou a evropskou), což znamená, že pasažéři si mohou během jízdy také nabíjet své mobilní zařízení.

A za spolehlivou funkčností všech těchto prvků, které zpříjemňují cestování zmíněné švýcarské linky, stojí další produkt dodaný z Čech: Všechny uvedené funkce sedadel, pohony motorů i napájení jsou zajištěny díky kabelům a vodičům řady Ölflex Train firmy LAPP, které splňují náročné protipožární parametry vyžadované na železnici.
Tato produktová řada speciálních kabelů splňuje nejvyšší požadavky na kvalitu a odolnost a zároveň vyhovuje mezinárodním standardům a normám. Pro Borcad je dodala společnost LAPP Czech Republic. V tomto konkrétním případě se ve vlakových soupravách Golden Pass uplatnily jednožilové vodiče Ölflex Train 331 pro napětí 600 V a řady 301TW pro 300 V, dále pak 600V vícežilové kabely Ölflex Train 340 o průměrech 3 x 1,5 a 2 x 1,5 mm.



Lucie Dvořáková
Foto: LAPP Czech Republic

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 156 článek mě zaujal 34
Zaujal Vás tento článek?
Ano