asseco Aimtec murr

Přijede vodík i na české koleje?

Francouzský Alstom, který vyrábí vodíkové vlakové soupravy Coradia Lint, a výrobce vodíku Air Products podepsali memorandum o porozumění (MoU) o spolupráci s cílem zavést v ČR vodíkové vlaky.

 

Alstom byl první společností na světě, která uvedla do provozu vodíkový osobní vlak, což bylo v roce 2018 v Německu, kde již několik let po ukončení pilotního projektu vodíkové soupravy úspěšně fungují jako náhrada tradičních dieselových souprav.
Ve službách železničního dopravce EVB zajištuje flotila 14 vodíkových vlaků přepravu na trase Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde a Buxtehude. Na jedno naplnění vodíkové nádrže, které zajišťuje plnicí stanice firmy Linde Gas, jsou schopny urazit až 1000 km. Od té doby byl testován v Rakousku, Nizozemsku, Švédsku a Polsku a vodíkové soupravy si již pořídily kromě Německa i francouzské a italské železnice.
Možná se jich tedy dočkáme i v Česku, kde Alstom poprvé loni představil svůj vodíkový vlak Coradia Lint na své Railshow se společností Air Products, která doplnila vlak vodíkem z mobilní čerpací stanice. Partneři mají společně za cíl investovat do budování vodíkové infrastruktury v ČR, aby nastartovali používání nízkouhlíkového vodíku a rozvinuli síť vodíkových vlaků. Ale jak řekl Dan Kurucz, generální ředitel společnosti Alstom v ČR. „Bude potřeba vykonat ještě hodně práce, pokud jde o vytvoření potřebné legislativy, která v České republice stále chybí.“

Foto: Alstom

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 180 článek mě zaujal 38
Zaujal Vás tento článek?
Ano