asseco Aimtec murr

Novinka mezi snímači CO2 pro kolejová vozidla - Dva snímače CO2 do vzduchotechnických kanálů

V sortimentu českého výrobce snímačů SENSIT s.r.o. lze nově kromě snímačů teploty, relativní vlhkosti a CO2 použitelných v aplikacích kolejových vozidel najít také dva snímače v provedení pro měření koncentrace oxidu uhličitého do vzduchotechnických kanálů.

 

Snímače CO2 v klimatizačních kanálech pomáhají zajistit pasažérům ve vozidlech komfortní klima po celou dobu jízdy. Klimatizační jednotka reguluje vzduch i na základě vyhodnocení CO2, a tím spoří energii i náklady. Celá regulace je tak efektivnější.
Nové snímače CO2 jsou tvořeny plastovou hlavicí a stonkem a jsou k dostání buď s výstupem 4 až 20 mA (snímač KSC 520), nebo RS 485 / MODBUS (snímač KSC 122). K dispozici je i modifikovaná verze s výstupem CAN protokol. Vybrat si tak můžete variantu, která bude kompatibilní s daným řídicím systémem. Jejich montáž je snadná díky unikátní konstrukci „S hlavice“ vyvinuté firmou SENSIT. Rozsah měření CO2 je 400 až 5000 ppm a přesnost měření ± 50 ppm (+3 % měřené hodnoty).
Stejně jako ostatní snímače teploty, relativní vlhkosti, CO2, atmosférického tlaku a VOC pro kolejová vozidla, které SENSIT vyvíjí a vyrábí, splňuje i tato novinka požadavky definované v drážních normách:

- Zkouška izolace dle ČSN EN 50155
- Zkouška rázy a vibracemi dle ČSN EN 61373
- Elektromagnetická kompatibilita dle ČSN EN 50121-3-2
- Protipožární odolnost dle EN 45545.

Pro měření CO2 v kolejových vozidlech je možné využít i kombinované interiérové snímače KSTHC 102 (s výstupem RS 485) a KSTHC 104 (s výstupem CAN protokol), které kromě koncentrace CO2 snímají i teplotu a relativní vlhkost, čímž jsou mimo jiné účinné při odstranění mlžení oken a stěn vlakových souprav. Pro regulaci teploty, relativní vlhkosti, atmosférického tlaku a kvality vzduchu (snímáním koncentrace CO2 a VOC) v pasažérských oddílech vlakových souprav a vagónů je pak určen snímač KSTHCPV 102.

www.sensit.cz
Foto: SENSIT

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 206 článek mě zaujal 41
Zaujal Vás tento článek?
Ano