asseco Aimtec murr

U sousedů i rychlovlakem

Cestující do Německa se už mohou setkat na tamních železnicích s nejnovější generací vysokorychlostních souprav ICE, které zařadila do své flotily železniční společnost Deutsche Bahn.

 

Nové rychlovlaky ICE 3neo poprvé vyrazily s cestujícími do provozu v závěru loňského roku, první soupravy ještě v původním řešení interiéru, od 17. soupravy už budou mít nové vnitřní provedení, představené letos v květnu.
ICE 3neo s kapacitou 439 míst je založený na platformě Velaro a zatím jde o nejnovější typ německých rychlovlaků. Jednotky jsou nastaveny na rychlost 300 km/h (maximální je 320 km/h) a kromě 8 míst na jízdní kola, která dosud v jiných soupravách ICE nebylo možné vozit, nabídnou nové 8vozové soupravy o délce 200 metrů i řadu dalších inovací a vylepšení. Například okna jsou vybavena tabulemi pro průchod mobilního signálu nebo sedadla mají držáky na tablet.
Při vývoji byl kladen důraz na soukromí a zcela nový materiálový a barevný koncept (potahy sedadel tvoří z 85 % vlna, v 1. třídě jsou šedé, ve 2. třídě laděny do modrých tónů a v jídelním voze červené), důležitým kritériem byla i odolnost proti mechanickému opotřebení a působení světla. Od příštího roku se bude ICE 3neo objevovat také na mezinárodních linkách do Belgie a Nizozemska.
Z celkových 73 souprav, jež mají posílit obměňovanou flotilu DB, která nyní prochází komplexním omlazením, bude kromě 17 jednotek ICE 3neo od Siemensu tvořit i 56 jednotek ICE L španělského výrobce Talgo (dříve označované jako ECx) a všechny vlaky z této zakázky mají být dodány v letech 2026 až 2030. Na rozdíl od ICE 3neo jsou určeny pro maximální rychlost 230 km/h.
Na kolejích se poprvé objeví příští rok na trase z Berlína do Amsterdamu. Kapacita 17vozové soupravy o úctyhodné délce čtvrt kilometru (256 m) je 562 cestujících, přičemž 46 míst je vyhrazeno pro rodiny, plus 9 pro cestující s malými dětmi. I na jejich palubu si lze vzít jízdní kola – osm do každé soupravy. Pamatovalo se samozřejmě i na vozíčkáře, kteří mají vyhrazena tři speciální místa v každé soupravě.

Jan Přibyl
Foto: Deutsche Bahn

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 168 článek mě zaujal 44
Zaujal Vás tento článek?
Ano