asseco Aimtec murr

Racionalizace výrobních procesů

Výzkumný Ústav Železniční, a.s., (VUZ) představuje své služby v oblasti racionalizace výrobních, servisních, logistických či administrativních procesů.

 

Témata, jako zvyšování efektivity práce, snižování nákladů, zvyšovaní kvality a bezpečnosti a další, jsou již dlouhou dobu nedílnou součástí průmyslové výroby i služeb ve všech různých odvětvích.
Prim v tomto snažení samozřejmě drží automotive, letectví a jiné vysoce sériové výroby. Nízkosériové výroby a služby už ale často mívají potíž s přijetím principů, které jsou právě pro automotive běžné. Příkladem nízkosériové služby je výroba, údržba a opravárenství v železničním sektoru, které má v jistém ohledu charakter prototypové výroby. Prvky automotive na základě zvykovosti jsou těžko prosaditelné v těžkém strojírenství a také v segmentu železniční dopravy. Výsledkem racionalizace není jenom zvýšení produktivity práce, zlepšení pracovního prostředí, zajištění standardizace práce, ale také oblast snížení počtu pracovních úrazů.   
Kouzlem a podstatou zlepšování je ale jeho nevyčerpatelnost. Bylo by troufalé se v některém okamžiku zastavit a tvrdit si, že už to lépe nejde. Nechceme se tedy ani my zaleknout a nechat se odradit od nových nápadů, třeba názory druhu: „To u nás fungovat nebude, my nejsme automotiv“. Ovšemže individuální přístup je nutností. Stejně jako používání zdravého rozumu, což je pravidlo číslo jedna. Obecná touha ke zlepšování je pro většinu lidí vrozená. Těžší je nalézt pro tuto touhu ten správný směr a k tomu správnému směru motivaci.  
VUZ se podařilo dokončit projekt Racionalizace ve vlastních prostorech Dynamického zkušebního stavu (viz TechMagazín 6/2022). Na základě vlastních zkušeností a odborníků, kteří pracují v naší společnosti, VUZ nabízí novou službu, kde nabízíme zákazníkům pomoc s hledáním cesty ke zlepšování v různých úrovních a fázích výrobních i podpůrných procesů. Pohled nezávislého vnějšího pozorovatele často přináší nápady, které zůstávají účastníkům zaběhlého procesu skryty (procesní slepota).
Služby jsou nabízeny zejména firmám v železničním segmentu, ale také v dalších průmyslových odvětvích, jako je např. strojírenství. Předmětem nabízené služby je jednak přímá realizace projektů zaměřených na racionalizaci a zlepšování, ale také poradenství s cílem nastavit principy štíhlé výroby a trvalého zlepšování. Jedná se o racionalizaci nejen samotných výrobních procesů, ale i servisních, logistických či administrativních procesů.

V praxi má taková služba následující průběh a obsah:
- Provedeme základní audit s cílem doporučit oblast pro další optimalizační aktivity.
- Dále analyzujeme pracovní procesy, jejich činnosti, uspořádání pracovišť, materiálové a informační toky apod.
- Jedním z výsledků analýzy je identifikace neefektivních procesů, plýtvání a ztrát.
- Dalším krokem je vytvoření návrhu opatření vedoucí k eliminaci identifikovaného plýtvání. Tato opatření mohou být různého charakteru, např. změny pracovních postupů, změny uspořádání pracovišť, nové podpůrné řídicí a kontrolní postupy. Cílem může být celkové zkrácení průběžných dob, redukce nákladů či standardizace činností.
- Nedílnou součástí v rámci racionalizace je hledisko zvyšování bezpečnosti. Sem patří různé vizuální standardy, zavádění nápravných opatření nebo předcházení rizikům.

Důležitým prvkem všech projektů je úzká spolupráce s pracovníky zákazníka, jak řídicími, tak operativními, s cílem maximálně využít potenciálu nových myšlenek a nápadů. V projektu racionalizace je nezbytné správně nastavit očekávání podle potřeb zákazníků. Principy KAIZEN, 5S, TPM, analýza a optimalizace toků materiálu, standardizace a další lze zavádět i bez větších investic a náročnosti na změnu.
 Obor racionalizace vyžaduje otevřený a inovativní přístup, představivost, důslednost a odvahu nebát se uskutečnit změny.

Jaroslav Brabec, Antonín Solař
Foto: VUZ

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 175 článek mě zaujal 38
Zaujal Vás tento článek?
Ano