asseco Aimtec murr

První loď pro bezpilotní stroje

Turecké námořní síly v dubnu uvedly do provozu své největší vojenské plavidlo TCG Anadolu, obojživelnou útočnou loď schopnou nést vrtulníky i drony pro přímé bojové mise.

 

Loď o hmotnosti 27 000 tun a délce 232 m vychází ze španělských obojživelných útočných lodí třídy Juan Carlos I. Je vybavena letovou palubou v plné délce pro letecké operace a vzletovou rampou (alternativou ke katapultům) pro snadný vzlet letounů na nosičích a palubou pro vyplouvání vyloďovacích člunů. Ve svém nitru může uložit tanky, obrněná vozidla, obojživelná plavidla a několik set mariňáků.
Anadolu je označovaná jako loď UCAV (bezpilotních bojových vzdušných vozidel), někdy i přímo jako Dronová loď. Turecko mělo mít velkou flotilu strojů F-35A, ale jeho vyřazení z programu F-35 postihlo i program letounů F-35B, které měly být pořízeny pro použití na Anadolu, proto armáda přišla s řešením, jak spojit Anadolu s rostoucí kapacitou UAV.
V all-drone konfiguraci ponese Anadolu až 30 Bayraktarů TB-2 nebo TB-3 které mají představovat její hlavní robotickou bojovou kapacitu. To z ní činí první celoplošnou dronovou letadlovou loď na světě.

Foto: TMOD

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 176 článek mě zaujal 34
Zaujal Vás tento článek?
Ano