asseco Aimtec murr

Jazyk může nahradit myš

Objevilo se už několik řešení pro handicapované pro možnost ovládat PC, notebook či smartphon bez rukou, většinou šlo ale o experimenty. Nyní by nový systém MounthPad mohl být brzy komerčně dostupný.

 

Systém MounthPad, který vytvořila firma Augmental, spinoff proslulého MIT, umožňuje handicapovaným ovládat kurzor myši ústy. Řešení je vyrobeno na 3D tiskárně z voděodolné dentální pryskyřice a obsahuje mikroprocesor, baterie, modul bluetooth, pružnou desku s tištěnými obvody a tlakovými senzory. Každá jednotka je vyhotovena na zakázku pro použití konkrétním uživatelem prostřednictvím 3D skenování jeho dutiny ústní.
Kompaktní zařízení o tloušťce cca 0,7 mm, které váží pouhých 7,5 g, se umístí v ústní dutině a snímá polohu a tlak jazyka. Tato data pak převádí na příkazy pomocí algoritmu strojového učení.
Na smartphonu či jiném zařízení připojeném přes Bluetooth tak může uživatel pohybovat a klikat kurzorem, odesílat a přijímat e-maily, hrát videohry nebo cokoli, co se obvykle provádí pomocí běžné myši. Zařízení je kompatibilní s operačními systémy iOS, Android, Windows, Mac i Linux.

Foto: Augmental

 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 257 článek mě zaujal 58
Zaujal Vás tento článek?
Ano