asseco Aimtec murr

Piloti s „hmyzíma“ očima

Společnost Elbit America předvedla svůj zaměřovací systém X-Sight Helmet Display (HMD) s vylepšenými funkcemi vidění, postavený pro piloty F-35, také pro piloty vrtulníků.

 
Hledí, které vypadá jako pár hmyzích očí, se nasazuje na standardní helmu a může přijímat data z venkovních kamer, senzorů, radaru, lidaru, databází, neuronových sítí a dalších zdrojů. Cílem bylo sloučit všechny prvky, aby měl pilot maximum informací, ale zároveň aby byla snížena jeho pracovní zátěž.
Přilba poskytuje pilotovi 360° výhled se širokým úhlem pohledu a umožňuje mu vidět skrz tmu, mlhu, déšť, sníh i písečnou bouři, aby mohl informací využít pro taktické účely a získal tak výhodu nad protivníkem. Kromě toho má pilot před očima neustále aktualizovaný proud informací o letových podmínkách a vnějším světě.
Systém dokáže identifikovat přátelské i nepřátelské pozice a může se vrátit na pozici sestřeleného pilota pro jeho vyzvednutí, aniž by pilot vrtulníku musel ztrácet čas hledáním. X-Sight je přizpůsobený pro taktické létání v malých výškách.

Foto: Elbit America
 
Publikováno: 23. 6. 2023 | Počet zobrazení: 274 článek mě zaujal 40
Zaujal Vás tento článek?
Ano