asseco Aimtec murr

Vesmírné stanice se simulovanou gravitací

Evropský Airbus odhalil moderní koncept orbitálního modulu LOOP určeného pro umístění čtyř astronautů na nízké oběžné dráze Země nebo na oběžné dráze Měsíce.

 

Obrázky ukazují interiér projektu Airbus LOOP jako odpověď na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), která má odejít v roce 2030. Design LOOP zahrnuje mj. např. skleník, tělocvičnu i centrifugu pro simulaci gravitace.

 

Kosmická ubytovna i zahrada
Futuristický vesmírný biotop se skládá ze tří palub: horní patro je pro obytné prostory astronautů, druhé pro vědecké experimenty a spodní disponuje centrifugou, která by měla obnovovat podmínky podobné gravitaci a snižovat účinky stavu beztíže na lidské tělo. Prostředkem komplexu prochází skleníkový tunel protínající všechny tři paluby, který astronautům poskytne možnost pěstování rostlin využitelných pro potravu.
Airbus LOOP je navržen pro pohodlí čtyř astronautů, přičemž vnitřek se rozprostírá přes 8 metrů, takže v případě potřeby pojme až osm astronautů. V orbitální tělocvičně mohou cvičit, podobně jako na ISS, aby čelili účinkům mikrogravitačního prostředí na jejich těla. Airbus chce vytvořit umělou gravitaci na palubě spodní části budoucího modulu, aby astronauti mohli získat dočasnou úlevu od stavu beztíže na oběžné dráze, který eroduje svaly a kosti.
Orbitální modul je navržený tak, aby mohl být umístěn na oběžné dráze kolem Země, Měsíce nebo dokonce Marsu, ať už bude ve vesmíru připojen ke komerční nebo vládní infrastruktuře. Měl by vyhovovat nadcházející generaci supertěžkých odpalovacích zařízení, která mohou vypustit celý modul v kuse. Bude tedy na oběžné dráze okamžitě provozuschopný.

 

Kandidátů za ISS je více
ISS má za sedm let ukončit své 30leté působení na nízké oběžné dráze Země, ale Airbus není jedinou soukromou společností, která chce postavit orbitální stanici, sic má se stavbou modulů už zkušenosti. Postavil modul Columbus, který v roce 2008 odstartoval na ISS a jeho multifunkční přetlaková laboratoř je na ISS trvale připojená k modulu Harmony.
Axiom Space plánuje vyslat první modul své vesmírné stanice v roce 2025, následovaný druhým modulem v roce 2026. Také NASA se snaží spolupracovat na dalších vesmírných stanicích a vyzvala své komerční partnery Blue Origin, Axiom Space, NanoRacks a Northrop Grumman, aby vyvinuli koncepty pro vesmírnou stanici na nízké oběžné dráze v rámci programu komerčního rozvoje vesmírné agentury.

Josef Vališka
Foto: Airbus

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 130 článek mě zaujal 30
Zaujal Vás tento článek?
Ano