asseco Aimtec murr

Cloudový ERP systém jako řešení pro firmy

Společnost Seyfor představila na své akci TechTrends výhody a možnosti, které nabízejí pro podnikové systémy cloudové platformy, na něž přechází stále více firem.

 

Podnikové informační systémy se staly užitečným a dnes už prakticky nezbytným pomocníkem pro výrobní podniky. Zatímco v počáteční éře byla tato řešení založena na technologii klient/server, kde servery sloužily jako datová úložiště, zatímco koncová klientská zařízení zajišťovala veškeré výpočetní operace, cloudová řešení umožnila naplno využít nárůst výpočetního výkonu posledních let. Přesunula zátěž z koncových zařízení na servery, takže veškeré operace mohou probíhat vzdáleně a koncová zařízení fungují jen jako přístupové brány. To výrazně usnadnilo práci na dálku. Cloudové systémy zpřístupnily ERP i pro podniky, jež nemají kapacitu či prostředky na nákup a provoz rozsáhlé IT infrastruktury.
To samozřejmě neznamená, že by vymizely realizace on-premise ERP řešení, pro řadu firem má právě tento model své výhody, ovšem pro ty, které jejich možnosti nemají, cloud učinil dostupný výkonný ERP systém se stejnými parametry. A právě sektor výroby patří mezi oblasti, kde se přínosy cloudového ERP systému projevují nejvýrazněji: Typický výrobní podnik každý měsíc vyřizuje velké množství zakázek, s čímž souvisí nejrůznější procesy od plánování zdrojů přes zadání a sledování výroby až po expedici a závěrečnou fakturaci. ERP systém dokáže řadu těchto operací zefektivnit a z velké části i automatizovat, což kromě úspory času a práce přináší i např. odstranění rizika potenciálních chyb – a na cloudu založené ERP řešení tyto přínosy umocňuje možností s uloženými daty pracovat nezávisle na lokaci nebo koncovém zařízení.
A tyto možnosti se nyní ještě zlepšily. Za standard na poli cloudu je považována platforma Microsoft 365 a v oblasti ERP systémů řešení Business Central a Finance & Supply Chain Management založené na Microsoft Dynamics 365, včetně dedikovaného výrobního modulu.
Cloudové ERP systémy jsou obvykle založeny na principu předplatného, nicméně většina z nich nabízí jen roční licence, což omezuje jejich užitečnost pro menší firmy, které často nemají příležitost využít všechny funkce systému, za které však platí. Business Central však nabízí tříleté, roční, ale i měsíční předplatné, což podnikům umožňuje získat výkonný ERP systém i bez velkého rozpočtu.

Josef Vališka
Foto: Seyfor

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 120 článek mě zaujal 29
Zaujal Vás tento článek?
Ano