asseco Aimtec murr

Proč běhat s papírem? Běhat musí data!

„Firemní procesy se nám výrazně zefektivnily a došlo k finančním úsporám.“ To jsou slova, která již téměř dva roky zní z úst nejen managementu, ale i pracovníků společnosti Packung z Horních Věstonic.

 

Firma Packung se již od roku 2013 zabývá velkoobchodem a maloobchodem s obalovým materiálem a výrobou lepenkových obalů. Při této činnosti zdejším lidem významně pomáhá řešení Helios iNuvio z produkce Asseco Solutions.
Vedení společnosti si totiž v posledních letech uvědomovalo, že s postupující digitalizací jejich firmy je používání papíru stále větším anachronismem. A vzhledem k tomu, že ERP systémy Helios jsou přesně tím nástrojem, který dokáže digitalizaci „rozjet na plné obrátky“, spolehli se právě na ně.
„V dnešní vysoce konkurenční době už není reálné běhat s papírem, ale data musí běhat kolem nás a za nás,“ s oblibou říká Ing. Adam Kratochvíl, CEO firmy Packung, a dodává: „Systém Helios nám slouží pro zpracování procesů našeho hodnotového toku od poptávky a nabídky přes zákaznickou objednávku, vydanou objednávku směrem k dodavatelům, příjem materiálů a zboží, zadání výrobního příkazu pro výrobu, výdej materiálů, výrobků a zboží po zpracování účetních dokladů a další účetní operace.“
Implementace, kterou zajišťovala společnost Inmedias, partner systémů Helios, probíhala v několika fázích od roku 2020. Nejprve byla provedena externí předimplementační analýza, která pomohla s orientací na trhu s ERP. Poté došlo k vypracování vstupní analýzy a návrhu řešení na míru pro Packung. V roce 2021 probíhalo dokončování implementace s konkrétními úpravami pro firemní procesy ve společnosti s důrazem na další automatizaci.

Zrychlení procesů i další výhody
„Přínosy systému Helios iNuvio pro naši firmu jsou jednoznačné,“ konstatuje Adam Kratochvíl. „Došlo ke zrychlení procesů a jejich řízení, zlepšení komunikace – automatizace generování dokladů a odesílání na zákazníky. Mám-li vyjmenovat další plusy, rozhodně nesmím zapomenout na přímé napojení na e-shop pomocí API, napojení na výrobní zařízení, napojení na Power BI – možnost reportování dat a další.“

Moduly a funkcionality, které Packung používá v ERP Helios iNuvio

- Obchodní partneři a CRM
- Sklady,
- Nákup a prodej
- Fakturace
- Účetnictví
- Firemní aktivity
- Doprava
- Evidence pošty
- Technická příprava výroby
- Řízení výroby
- Konektor na Balíkobot
- Řízení strojů
- WMS
- API napojení na e-shop
- Intrastat.

Adama Kratochvíla zaujalo zejména řešení automatizace e-shopu: „API napojení na e-shop BOX48.cz – automatizace nákupu přes e-shop – odbavení objednávky bez zásahu uživatele s tokem od nákupního košíku až před operátora výroby do sedmi minut.“

Méně lidských sil – méně chyb
Je známo, že mnoha vynikajícím firmám dokázal velmi uškodit nechvalně známý „lidský faktor“. Díky systému HELIOS iNuvio je však ve společnosti Packung možnost lidského pochybení do velké míry eliminována. Automatizace procesů přinesla společnosti snížení personálních nákladů, protože je fakturace plně automatizována. Zvýšila se i efektivita práce a snížení chybovosti. Benefitem je také sdílení důležitých informací pro rozhodovací procesy.

A jak vidí Packung budoucí využití HELIOS iNuvio?
„Čeká nás dokončení napojení na WMS, napojení na banky pomocí API, napojení srovnávače doprav a schvalovací proces,“ vyjmenovává Adam Kratochvíl úkoly pro následující období a uzavírá: „Předpokládáme však, že stejně jako čas nelze zastavit, nezastaví se ani vývoj ERP. Uvidíme proto, co nám budoucnost i tvůrce systémů Helios časem nabídnou."

Rea Křížová, Brand Manager HELIOS iNuvio
Foto: Asseco Solutions

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 123 článek mě zaujal 24
Zaujal Vás tento článek?
Ano