asseco Aimtec murr

Spolehlivé komponenty pro zvedací aplikace

Společnost Regal Rexnord se neustále vyvíjí a hledá nejnovější technologie, aby rozšířila nabídku komponent a splnila cíle zákazníků a zároveň měla na paměti omezené světové zdroje.

 

Ve společnosti Regal Rexnord jsou inovace cílem i odkazem. Již více než 125 let se rodina značek cíleně a promyšleně rozrůstá. Nachází ty nejlepší nápady i řešení pro pohonné jednotky a spojuje je pod jednou střechou, aby vyhovovaly každému účelu, a dává jim své jméno. Nejnověji se toto dědictví rozrostlo letos o společnost Altra Industrial Motion Corporation, což umožnilo získat nové schopnosti v mnoha odvětvích a poskytnout zákazníkům rozšířené portfolio a technická řešení. Pod Regal Rexnord tedy nově patří značky, jako např. Bibby Turboflex, Huco, Kollmorgen, Stieber, Stromag, TB Wood’s, Twiflex, Warner Electric, Wichita Clutch aj.
Díky této integraci budou mít zákazníci přístup k širšímu spektru produktů, které zahrnují převodovky, spojky, brzdy, řetězy a další součásti pohonů. Tyto produkty jsou navrženy tak, aby přinášely maximální výkon, odolnost a efektivitu pro různé průmyslové aplikace. Bez ohledu na to, zda se jedná o těžký průmysl, energetiku, potravinářství, nebo zpracování surovin, společnosti Altra a Regal Rexnord nabízejí kompletní portfolio produktů, které vyhovují potřebám každého odvětví.

Odolnost v těžkém prostředí
BIBUS s.r.o., dodavatel komponent Stromag pro Českou republiku, přináší nejnovější studie zaměřené na vývoj inovativních a spolehlivých brzdových řešení pro jeřáby v ocelárnách, hliníkárnách a válcovnách. Tato technologie poskytuje zvýšenou bezpečnost a efektivitu v náročném průmyslovém prostředí.
Přední výrobce oceli potřeboval robustní náhradní brzdové řešení pro mostové jeřáby ve své válcovně kulatých a hranatých tyčí, kde se opakovaně vyskytovaly problémy se stávajícími bubnovými brzdami a pohony instalovanými na několika jeřábech. Těsnění rázových brzd unikala, protože neodolávala drsnému prostředí válcovny. Brzdy často selhávaly, což způsobovalo nadměrné množství neplánovaných servisních zpoždění a zastavení výroby. Největší potíže se vyskytly u jeřábů v blízkosti pece, kde bylo nutné vyměnit trysky po necelém roce kvůli poškození teplem a znečištěním.
Brzdy instalované mezi hnacím motorem kladkostroje a převodovkou, nebo přímo na bubnu kladkostroje, fungují jako provozní (přídržné) brzdy. Každý jeřáb používá dva až čtyři pohony. Elektrické motory jeřábu řídí usměrňovače. Když se však jeřáb zastaví, ve skutečnosti se mírně pohybuje tam a zpět, protože usměrňovače se snaží korigovat polohu jeřábu. Bubnové brzdy se zapínají, aby bezpečně a přesně udržely jeřáb v jedné poloze.
Po návštěvě válcovny s distribučním partnerem inženýři společnosti Stromag úzce spolupracovali s technickým týmem údržby jeřábů válcovny. Po úspěšném testování prototypu v závodě získala společnost Stromag nejprve zakázku na výměnu většiny konkurenčních brzd. Nedávno bylo distributorovi nařízeno dodávat jednotky Stromag pro všechny budoucí výměny brzd. Dodávané bubnové brzdy Stromag řady SDB/SAB s elektrohydraulickými pohony se řídí normou AISE N.11 a jsou dimenzovány pro průměry bubnů od 13 do 30 palců. Všechny jednotky byly vybaveny příslušenstvím Stromag Steel Makers Option, které je navrženo tak, aby odolávalo vysokým teplotám i prašnému prostředí válcoven. Brzdy jsou rovněž vybaveny speciální protipožární ochranou.

Spolehlivost v oblasti jevištní techniky
BIBUS také představuje tiché a spolehlivé spínače a brzdy Stromag pro pohon navijáků, které umožňují rychlé a plynulé změny kulis během divadelních představení. Tato inovace představuje novou éru v oblasti jevištní techniky a průmyslových jeřábů.
Přední francouzský výrobce jevištní techniky potřeboval spolehlivé a tiché komponenty pro pohon nových navijáků pro kulisy v pařížském divadle Théâtre du Chatelet. Divadlo s kapacitou 2500 míst prošlo od své původní výstavby v roce 1862 mnoha rekonstrukcemi a modernizacemi. V polovině roku 2019 bylo divadlo znovu otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci trvající 2,5 roku v hodnotě 31 milionů eur. Široké úsilí zahrnovalo restaurování uměleckých děl, obkladů stěn, zlepšení přístupnosti a výměnu energeticky účinných elektrických a vzduchotechnických systémů v celé budově.
Zvláštní pozornost byla věnována prostorám v zákulisí, kde byly instalovány zcela nové osvětlovací systémy a systémy pro rychlejší pohyb kulis, aby divadlo odpovídalo současným standardům. Propracované mechanické systémy byly nutné, aby umožnily mnohem větší tvůrčí svobodu inscenátorům a režisérům. Byly instalovány motory a navijáky s větší kapacitou, které zvedaly těžší dekorace a velké videoobrazovky rychlostí od 1,20 do 1,60 m/s, aby bylo možné rychleji měnit kulisy. Pokročilé elektronické ovládání umožňuje jedinému operátorovi manévrovat 14 jednotlivými kulisovými zvedáky současně, při plné rychlosti a plném zatížení. Výjimečná akustika velkého hlediště divadla zesiluje i ty nejjemnější zvuky. Proto bylo velmi důležité, aby nové navijákové systémy byly tiché a nerušily představení na jevišti.
Pro řízení zdvihu byly použity koncové vačkové spínače Stromag. Důležitý byl i výběr brzd pro zajištění statického držení a nouzového zastavení bez slyšitelného hluku při brzdění. Pro splnění tohoto úkolu byly specifikovány další produkty ze skupiny Regal Rexnord – extrémně tiché elektricky spouštěné brzdy Warner Electric ERS FENIX 10, speciálně navržené pro zdvihací aplikace.

Karel Pleva, Manažer produktu
pleva@bibus.cz, www.bibus.cz

 

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 183 článek mě zaujal 39
Zaujal Vás tento článek?
Ano