asseco Aimtec murr

Panasonic: Když popisovat, tak laserem

Optimalizace výrobních procesů vyžaduje stálý vývoj a využívání nejnovějších technologií. Precizní a čitelný popis výrobků je klíčovým prvkem pro využití tzv. traceability - sledování výrobku.

 

Tato možnost sledovat výrobek od výroby až ke konečnému uživateli umožňuje identifikovat potenciální problémy nebo vadné díly. Zároveň identifikace umožňuje přesně lokalizovat a získávat informace o všech součástech, které byly použity při výrobě daného výrobku. To usnadňuje provádění kvalitativních kontrol i optimalizaci výrobních procesů. V mnoha odvětvích průmyslu, jako např. automobilovém nebo leteckém, je popisování výrobků povinné. Popis prokazuje jejich shodu s příslušnými normami. Přesná identifikace součástek i materiálů je tak klíčová pro zajištění kvality a bezpečnosti výrobků.
V rámci moderní, efektivní a flexibilní výroby jsou stále více preferovanou možností laserové popisovací systémy. Laserové popisování nahrazuje starší, méně ekologické a ekonomické technologie označování výrobků, jako je tamponový nebo inkoustový tisk, leptání atd.

Výhody laserového popisování
Průmyslové laserové popisovací systémy lze obecně rozdělit podle typu generování laserového paprsku (laserový zdroj) a podle metody pro vedení paprsku. Výsledek laserového popisování závisí na materiálu a vhodném typu laserového popisovacího systému. Kromě vhodného typu laseru jsou velmi důležité i další systémové komponenty, jako jsou řídicí jednotka a software, který nejen musí bezpečně řídit laserový systém, ale zároveň být intuitivní a uživatelsky přívětivý. Pouze spolehlivý a vyladěný systém může být součástí rychlé a flexibilní výroby.

- Vysoká kvalita a opakovatelnost popisu
- Trvanlivý a otěruvzdorný popis
- Vysoká rychlost popisu
- Detailní popis, popis velkých ploch
- Vhodné i pro složitější tvary součástek
- Popis i na obtížně přístupných plochách součástek
- Bezkontaktní technologie a absence spotřebního materiálu.

Systém laserového popisování Panasonic LP-RF200
Panasonic nabízí širokou škálu vláknových laserových popisovacích systémů s výkony 15 až 100 W. Od základního vláknového laseru LP-RF až po sofistikované 3D popisovací systémy.



Přednosti LP-RF200
Systém laserového značení Panasonic LP-RF lze označit jako nejmodernější vláknový laser a nový standard pro „jednoduché“ laserové popisování plastových, ale i kovových výrobků. Nabízí snadnou obsluhu přesně podle potřeb zákazníků. Je vhodný pro „off-line“ pracoviště, ale bez problémů jej lze integrovat do výrobních linek.

Rozmanitost aplikací
Laserový popisovací systém LP-RF je schopen popisu na různé materiály včetně kovů a plastů. Tento popisovač je vhodný pro aplikaci 2D kódů na železo, SUS, hliníkové a jiné kovové díly používané v průmyslu, popř. v jiných odvětvích. Bez problémů jej lze využít pro popis loga a dalších spotřebitelských informací na plastové součástky. Díky špičkové kvalitě laserového paprsku lze popisovat i extrémně malé znaky. Což najde využití např. na polovodičových součástkách nebo konektorech.
Precizní výsledek laserového popisu kromě zvoleného typu laseru ovlivňují i další parametry, jako je výkon laseru, šířka pulzu, rychlost skenování atd. Panasonic LP-RF nabízí pro usnadnění obsluhy 16 předdefinovaných programů pro různé materiály. Využití našeho know-how výrazně urychlí nastavení laseru zejména při kusové nebo malosériové výrobě.

Proč laserový popisovací systém Panasonic?
Panasonic je na trhu průmyslového laserového popisování etablovaný téměř 30 let. Již v roce 1996 představil první vláknový laser pro popis výrobků.
Průmyslové popisovací systémy Panasonic jsou navrženy a vyráběny s japonskou precizností a vynikají vysokou spolehlivostí a dlouhou životností. Panasonic dokáže nabídnout vhodný laser téměř pro každý materiál i aplikaci. Disponuje výkony od 5 do 100 W a popisuje plochu až 330 x 300 mm. Pro vysoce kontrastní popis plastů nabízí laser (LP-RF200) s velmi krátkým pulsem 1 ns.
Správný výběr typu popisovacího laseru je první krok pro bezproblémovou aplikaci a instalaci. Panasonic nabízí testy „proveditelnosti“ ve své laboratoři. Testují se reálné výrobky s parametry popisu, které zákazník potřebuje, a to včetně verifikace čitelnosti dle norem. Instalací a začátkem výroby to nekončí, Panasonic nabízí podporu po celou dobu životnosti laseru. Pomůžeme vám vyřešit váš projekt.

https://industry.panasonic.eu/cs
Foto: Panasonic

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 170 článek mě zaujal 41
Zaujal Vás tento článek?
Ano