asseco Aimtec murr

SCHUNK R-EMENDO: nový nástroj spoléhá na elektřinu

Za pomocí robotů lze mnoho kroků následného zpracování provádět přesněji, rychleji a efektivněji. Pneumatické nástroje firmy SCHUNK jsou nyní doplněny o elektrické odjehlovací vřeteno RCE.

 

Průmyslové opracování povrchů prošlo výrazným vývojem v důsledku stále rostoucích požadavků. Automatizované procesy nyní umožňují odstranit ostré hrany, výčnělky nebo otřepy bez velké námahy i u složitých obrobků. Profitují z toho nejen lidé, protože se eliminují nepříjemné a stresující pracovní kroky a snižuje se riziko zranění. Výsledky jsou s rovnoměrně čistými okraji a dokonalými povrchy působivé.

Energeticky úsporné a tiché
S nástroji SCHUNK R-EMENDO mohou roboty kromě manipulace s díly provádět i další úkoly. Lze je připojit dle potřeby prostřednictvím rychlovýměnných systémů SCHUNK. Nové elektrické odjehlovací vřeteno RCE doplňuje stávající portfolio pneumatických nástrojů SCHUNK a nabízí ještě větší flexibilitu. Energeticky úsporný nástroj pracuje obzvláště tiše a díky nastavitelné rychlosti otáčení až 50 000 ot./min a nastavitelné kontaktní síle si poradí se širokou škálou obrobků.
Uživatelé mohou tyto parametry přizpůsobit, aby dosáhli optimálních výsledků následného zpracování. Kompenzační mechanismus navíc kompenzuje tolerance v obrysu obrobku. Kromě odjehlení lze univerzální nástroj použít také pro čisticí, brousicí a lešticí úkoly, což značně rozšiřuje rozsah úkolů, které systém může provádět. Integrovaný proces monitorování poskytuje zpětnou vazbu ohledně zatížení vřetena i rychlosti otáčení. Tím je zajištěno méně odpadu a lepší kvalita výrobků.

Roboty mohou dělat obojí: zakládání a obrábění
Roboticky asistované následné opracování má velký potenciál, který byl dosud prakticky nevyužit. Firmy, které již používají roboty pro nakládání a vykládání, je mohou také použít pro dokončovací úlohy. Zpravidla je lze automaticky propojit přímo s obráběcím procesem v obráběcím stroji.
Zatímco stroj pokračuje v obráběcím procesu, následné opracování probíhá paralelně. To znamená, že se doba výroby i výrobní náklady na obrobky rovněž výrazně sníží, a to s poměrně nízkým objemem investic a rychlou návratností.
Se správnými nástroji nestojí nic v cestě přechodu na automatizovaný proces. Každý, kdo chce, aby jeho aplikace byla ověřena zkušenými inženýry, je v aplikačním centru SCHUNK CoLab na správném místě.

Gabriela Prudilová
Foto: SCHUNK

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 186 článek mě zaujal 39
Zaujal Vás tento článek?
Ano