asseco Aimtec murr

Ve znamení techniky budoucnosti

IDET, který proběhl předposlední květnový týden, si připomněl 30 let od svého založení. Jde o významnou platformu pro prezentaci českého obranného průmyslu i novinek ze zahraniční zbrojní produkce a letos přilákal rekordní počet vystavovatelů.

 

Největší vystavovatelé, Ministerstvo obrany a Armáda ČR, si pro letošní ročník připravily expozici tematicky zaměřenou na historii založení armády a její modernizaci v průběhu zmíněných tří dekád. Ovšem asi největšími lákadly byla jejich venkovní expozice s těžkou kolovou a pásovou technikou nebo vrtulníky.

Český obranný průmysl ožívá
Výkladní skříň moderní vojenské techniky nabízela nejen špičkové exponáty zahraničních zbrojovek, ale i zajímavá řešení českých firem. Domácí obranný průmysl na veletrhu reprezentovaly zejména holding Czechoslovak Group (CSG), Česká zbrojovka, Omnipol, SKUPINA, STV Group, SVOS, Praga-Export nebo Excalibur Army, která předvedla nejnovější dělostřeleckou houfnici Morana. Dále pak Ray Service, Meopta, LOM Praha, Vojenský technický ústav a Vojenský výzkumný ústav, VOP CZ, EVPÚ Defence aj.
Početné zastoupení měly i zahraniční zbrojovky včetně nejvýznamnějších hráčů v oboru. Silná byla účast německých firem, např. zbrojovka Krauss-Maffei Wegmann prezentovala novou verzi bojového tanku Leopard 2A4, který plánuje pořídit do své výzbroje i AČR. Mohutné zastoupení své armádní nabídky mělo Turecko prostřednictvím firmy Aselsan, rozsáhlými expozicemi se prezentovaly i izraeelské zbrojovky IAI (Israel  Aerospace  Industries) či Elbit Systems. Švédská BAE Systems představila nové BVP pro českou armádu. Dále se zúčastnily Nexter Systems, Lockheed Martin, Saab Technologies, L.P.P. holding a další.
K nejatraktivnějším exponátům patřily simulátory využívající nejmodernější technologie, včetně virtuální reality, a ukázky letecké techniky, které mohli návštěvníci vidět v expozicích Lockheed Martin nebo českých leteckých opraven LOM Praha.

Bojovat budou roboty i drony
Co však rozhodně na IDETu nešlo přehlédnout, byly drony a robotické systémy, prezentované v celé řadě expozic, které, jak je zjevné, se už staly nebo v blízké budoucnosti stanou součástí výzbroje – ale také systémy obrany proti nim. Ať už jde o specializované drony plnící úlohu stíhačů a lovců svých kolegů, rušičky komunikace, vysokokadenční palebné systémy apod. Ani české firmy v tomto směru nehodlají zaostat, jak dokumentovalo první české antidronové řešení ReCas společnosti Retia v expozici CSG. Zastoupeny byly jak průzkumné drony, tak bojové systémy schopné nést výzbroj či zaútočit na vybraný cíl s využitím kinetické energie nebo nálože.
Rozsáhlá byla i přehlídka robotických systémů ve službách ozbrojených složek nebo hasičů. A právě hasičský robot slovenské firmy Mraz Robotics získal i ocenění Zlatý IDET. Mezi pozoruhodné exponáty patřil i malý kolový, dálkově ovládaný průzkumný robot britské provenience vybavený kamerovým systémem, kterého operátor jednoduše hodí do operačního prostoru (třeba přes plot střeženého areálu) a důmyslně zkonstruovaný odolný přístroj, ať dopadne na jakoukoli stranu (obě jsou identické), je schopen okamžitě plnit požadovanou misi.
Souběžně s veletrhem IDET proběhl i veletrh požární techniky a služeb PYROS a veletrh bezpečnostní techniky a služeb ISET.

Petr Kostolník
Foto: Autor

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 166 článek mě zaujal 40
Zaujal Vás tento článek?
Ano