asseco Aimtec murr

EMO Hannover: Výroba, digitalizace a roboty

Už jen necelé tři měsíce zbývají do 18. září, kdy se v Hannoveru otevřou brány tamního výstavního areálu, který bude hostit po šest dnů letošní ročník mezinárodního veletrhu EMO 2023.

 

Přední světový veletrh výrobních technologií se zaměřuje na megatrendy podporující výrobní společnosti v mezinárodní konkurenci a představí špičková řešení i praktické příklady z průmyslu a výzkumu ukazující nejefektivnější způsoby kombinování různých technologií.
Evropské výrobní firmy čelí mnoha výzvám, které sahají od vysokých energetických a personálních nákladů až po nestabilní dodavatelské řetězce pro širokou škálu komponentů. Výrobní průmysl, zejména obráběcí segment, se v současnosti musí potýkat s klesajícími velikostmi dávek a rostoucími úrovněmi odchylek v dílech. Situaci dále zhoršuje nedostatek kvalifikovaných pracovníků ve všech oblastech. Tyto problémy však vedou zároveň k řadě inovací, s jejichž pomocí se je průmysl snaží překonat.

Digitalizace a automatizace ve všech podobách
Hlavními tématy EMO v Hannoveru budou především digitalizace a automatizace. Výrobci i dodavatelé obráběcích strojů zde představí řadu automatizačních řešení, včetně robotických a manipulačních systémů přizpůsobených obráběcím centrům, a flexibilní a automatizované zakládání. Chytré využití digitalizace včetně umělé inteligence (AI) v kombinaci s robotickými a automatizačními řešeními může přinést velký posun v produktivitě.
Jedním z příkladů je řešení nabízené firmou SCHUNK v podobě automatizované manipulace s paletami pro obrábění. Systém se skládá z modulu paletizátoru a robotické spojky pro automatizované nakládání. Umožňuje bezpečné připojení palet k robotu nebo portálu. Firma vyvinula novou generaci silových upínacích bloků pro automatizované upínání obrobků ve stroji a robot i chapadlo tak mohou přímo nakládat i odebírat obrobky, dokonce i v malosériové a kusové výrobě, a s minimálním počtem zaměstnanců.
Efektivní propojení digitalizace s automatizací představuje účinné řešení, pokud jde o optimalizaci procesních toků ve výrobním prostředí. Nyní tento přístup stále více doplňují i další prvky, jako jsou digitální dvojčata a AI, které přinášejí nové možnosti.
Přechod na strategii prediktivní údržby proto nabízí velký ekonomický potenciál, ale na trhu zatím chybí komplexní ucelený systém, který by využíval stávající senzory ke sledování a predikci stavu komponent pohonu posuvu u obráběcích strojů. Projekt Kidz Ústavu pro obráběcí stroje (iwb) TU v Mnichově ve spolupráci s průmyslovými partnery provádí výzkum hybridního systému pro prediktivní údržbu, který kombinuje digitální dvojče s moderními metodami AI. Zkoumá, jak lze implementovat prediktivní údržbu kombinací algoritmů a tradičních modelů obráběcích strojů, a to i v případech, kdy bylo pozorováno jen několik poruch. Na rozdíl od čistě datově řízených přístupů může hybridní systém pracovat s mnohem menším množstvím trénovacích dat ve formě pozorování poruch, což je v případě obráběcích strojů obtížné získat.

Roboty a 3D tisk
Svůj příspěvek k inovacím v průmyslové výrobě představí i zástupci robotického sektoru. Třeba firma FANUC uvede dvě evropské premiéry robotů a také nový směr, kterým se hodlá největší světový výrobce robotů ubírat. Místo toho, aby se soustředil pouze na vlastní CNC řízení a stroje, bude nyní prezentovat i kompletní balíčky, jako je systém pro výrobu automobilových dílů, kde specifické požadavky elektrických vozidel přinesly změnu v designu výrobních zařízení. Firma poprvé představí také novinku zaměřenou na výchovu robotických specialistů: Education cell, který sestává ze stroje, robota a kompletního tréninkového balíčku. Návrh řešení založených na evropských standardech bude podporovat i Evropské vývojové centrum, které FANUC zřídil v německém Neuhausenu. Jedním příkladem takovéhoto řešení je vývoj a testování extrémních aplikací, jako je power skiving.
Nejnovější trendy si budou moci návštěvníci veletrhu vyzkoušet naživo na celkem čtyřech společných stáncích, které připravili organizátoři veletrhu a budou tematicky zaměřeny na aditivní výrobu, konektivitu, řešení „open space cobot“ a udržitelnost. Nabídnou tak příležitost seznámit se s nejnovějšími trendy v průmyslové výrobě.
Stále více společností masivně investuje do automatizace, aby si udržely svou produktivitu i konkurenceschopnost. To zrcadlí i počet nových průmyslových robotů instalovaných v roce 2021, který poprvé překročil hranici 500 000 – což je nový rekord. Velký zájem je o kolaborativní roboty, které už nyní tvoří podle VDW 7,5 % všech robotů instalovaných v průmyslu. Open Space Cobot Solutions Area je proto věnována interakcím mezi lidmi a průmyslovými roboty a jejich skutečným i potenciálním aplikacím. Výrobci zde budou prezentovat svá automatizační řešení založená na kobotech a jejich inovativním využití: chapadla, zpracování obrazu, měřicí systémy, software, průmyslová elektronika, podávací systémy a další.
Aditivní výrobní metody (AM) mají ve výrobě stále větší význam a inovativní 3D tisk se už stal součástí výrobních postupů. Technologie však může využít svůj plný potenciál pouze tehdy, když je integrována do vysoce automatizovaných průmyslových procesních řetězců. Společnosti z oboru AM budou prezentovat průkopnické koncepty z celé škály aditivního procesního řetězce, ať už jde o technologie přímého a nepřímého 3D tisku, inženýrské materiály, nebo rychlý vývoj produktů.
V digitální výrobě musí být stroje schopny mezi sebou komunikovat bez ohledu na výrobce, stáří nebo ovladač. Proto se oblast budoucnosti konektivity zaměřuje na tyto procesy. Na veletrhu budou návštěvníkům předváděny nové aplikace a automatizační procesy pro chytrou výrobu i technologie pro Průmysl 4.0, jako strojové učení, prediktivní údržba, průmyslový internet věcí (IIoT) apod.
A zastoupeno bude i ústřední téma současnosti, které se prolíná snad všemi myslitelnými obory, a tudíž nemůže chybět ani na veletrhu: Udržitelnost a budoucnost udržitelnosti ve výrobě zítřka, která je zaměřena na dosažení tzv. uhlíkové neutrality. Návštěvníci se zde budou moci dozvědět o současných trendech v energetické účinnosti, integraci obnovitelných energií, oběhovém hospodářství a koncepcích životního cyklu s ohledem na ochranu klimatu a snížení výrobních nákladů v dobách přetrvávajícího nedostatku energie i surovin.

Josef Vališka
Foto: Archiv TMP, EMO 2019

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 152 článek mě zaujal 32
Zaujal Vás tento článek?
Ano