asseco Aimtec murr

VŠTE – váš partner pro vývoj a výzkum

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích má dlouholeté zkušenosti s vědecko-výzkumnými aktivitami, neustále se rozvíjející síť partnerských výzkumných institucí a univerzit, rozsáhlé laboratorní zázemí a špičkové odborníky na půdě vysoké školy.

 

Výzkum a vývoj je jedna z hlavních rolí vysoké školy. Právě prostřednictvím výzkumu dochází k přenosům moderních trendů do výuky, a zároveň k rozvoji regionu. Podniky mohou využívat kapacit a znalostí vysoké školy pro další rozvoj, k čemuž na půdě VŠTE soustavně dochází.

Oblasti, na které se VŠTE zaměřuje
Průmysl 4.0 – Identifikace fyzikálně-mechanických vlastností materiálů, tvorba predikčních modelů vhodných pro technologické procesy, a to v součinnosti s výpočetní technikou reagující na potřeby průmyslové praxe s akcentem na Průmysl 4.0. Vývoj, optimalizace a inovace výrobních procesů, automatizované systémy výrobních pracovišť, umělá inteligence, pokročilá robotika, senzorika a další.

Stavebnictví – VŠTE disponuje laboratoří stavebních izolací, těžkou laboratoří, laboratoří kvality vnitřního prostředí a TZB. Probíhá zde vývoj v oblasti kompozitních materiálů na bázi cementů, vápen a jiných pojiv, diagnostika konstrukcí a budov se zaměřením na poruchy a kontrolu těsnosti hydroizolace, posuzování vlivů na životní prostředí, environmentální, energetické a ekonomické hodnocení konstrukcí/staveb a další.

Železné a neželezné kovy – Simulace a vyhodnocení dat při zpracování neželezných kovů za pomoci nejmodernějšího simulačního softwaru a metody fyzikálního modelování. Fyzikální model pánve k identifikaci nejvhodnějších postupů pro rafinaci tavenin hliníkových slitin. Numerické simulace proudění a vyhodnocení dat při rafinaci hliníkových tavenin, numerické simulace odlévání, tuhnutí a napjatosti gravitačně litých odlitků a tlakově litých odlitků ze slitin hliníku a zinku. Průmyslové experimenty z oblasti rafinace, odlévání a dalšího zpracování železných a neželezných kovů.

Odpady a společenská odpovědnost firem, uhlíková stopa – Vyvíjíme technologie, jak odpady (plasty, bioodpad, kovy, kaly atp.) rafinovat (za pomoci hydrolýzy, pyrolýzy, fermentace, hmyzu atd.) na suroviny s vyšší přidanou hodnotou (krmiva, kosmetika, agrochemie, obalové materiály atd.), či na zdroje energie (syntetická paliva, vodík atd.) a začlenit je tak do konceptu cirkulární ekonomiky s environmentálně pozitivním dopadem.

Chemie – Materiálové centrum a nová chemická laboratoř na VŠTE je zaměřena na syntézu a charakterizaci různorodých chemických substancí s potenciální aplikací v materiálových vědách. Vývoj je zaměřen obecně na malé organické substance, především pak emisivní materiály a molekulární přepínače.

Doprava a logistika – Provádíme dopravní studie a analýzy, výzkumné aktivity v oblasti bezpečnosti dopravy na území obcí, modelování dopravních systémů atd.

3D měření a skenování – 3D optické měřicí přístroje výrazně zjednodušují rozměrovou kontrolu výrobků a rozšiřují potenciál kontroly. Především v případě 3D skenerů, kdy je naskenován celý objekt, lze ho vyrovnat, získat zpětnou vazbu z prostorové mapy odchylek a na základě toho inovovat technologii výroby.

Stanovení vlastností materiálů – V laboratořích je možné zkoumat tvrdost materiálů, provádět nejrůznější měření a složení těchto materiálů.
Aktuálně řešené projekty Vysoké školy technické a ekonomické v ČB najdete zde.

Foto: VŠTE

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 176 článek mě zaujal 44
Zaujal Vás tento článek?
Ano