asseco Aimtec murr

Největší tištěná budova je stáj

Americká Printed Farms, známá dokončením prvního 3D tištěného domu na Floridě, oznámila úspěšné zhotovení ještě působivějšího projektu – luxusní stáje pro koně.

 

Rekordní 3D tištěný objekt se nachází ve Wellingtonu na jižní Floridě a byl postaven tak, aby odolal extrémním místním povětrnostním podmínkám včetně hurikánů a tropických bouří, s mimořádným zaměřením na strukturální integritu a bezpečnost.
Nový jezdecký areál o celkové délce budovy 47 m a šířce 25 m se může pochlubit  podlahovou plochou 939 m2 (téměř o 50 % větší než předchozí držitel rekordu na Středním východě) a výškou čtyř metrů.
Všestrannost a výhody technologie 3D tisku jsou také demonstrovány prostřednictvím 3D tištěných stěn konstrukce, které vytvářejí dutinu a vzduchovou mezeru, zajišťující přirozené chlazení budovy. Pro vytvoření rekordního projektu použila Printed Farms 3D tiskárnu BOD2 firmy Cobod. Proces sestavení zahrnoval pět pohybů tiskárny, přičemž dvě strany byly provedeny dvakrát a střední část jednou.
Projekty firmy Cobod drží všechny hlavní rekordy pro 3D tištěné budovy: vytvořily např. nejvyšší budovu (9,9 m v Saúdské Arábii), posted (3 budovy za 8 dní v Ománu) a nyní i největší 3D tištěnou budovu (stáj) na světě.

Foto: Printed Farms

 
Publikováno: 20. 7. 2023 | Počet zobrazení: 225 článek mě zaujal 31
Zaujal Vás tento článek?
Ano