asseco Aimtec murr

EU vrací do hry výměnné baterie

Moderní smartphony ztratily možnost vyměnitelných baterií a s koncem životnosti akumulátoru tak obvykle končil i samotný mobil. Nyní se výměnné baterie opět vracejí na scénu, a to povinně.

 

Klíčové orgány EU – Evropská rada a Evropský parlament – schválily v pondělí 10. července 2023 balíček regulací, které mají přispět k dekarbonizaci a nastolení bezemisního evropského prostoru. Součástí nového balíčku nařízení je mj. i směrnice o vyměnitelných bateriích v elektronických zařízeních, která ukládá výrobcům povinnost umožnit spotřebitelům vyměnit akumulátor v mobilním zařízení svépomocí. Počínaje rokem 2027 tak bude muset každý výrobce umožnit výměnu baterie ve svých produktech koncovým uživatelem. A pozor: nová pravidla se netýkají jen mobilních telefonů, počítačů, ale celkově bateriemi napájených zařízení, od běžné elektroniky až po např. (do extrému vzato) elektromobily!

Konec servisních monopolů
Zatímco převážná většina dnešních smartphonů, tabletů a notebooků je vyráběna jako monolit neumožňující běžným uživatelům přístup dovnitř zařízení k jeho součástem, takže s výměnami a opravami komponent jsou odkázáni na specializované autorizované servisy, které i jednoduché operace typu výměny baterie provádějí za poplatek, za pár let se už situace změní. EU schválila směrnici, podle níž musí veškerá elektronická zařízení s dobíjecí baterií umožnit koncovým zákazníkům tzv. domácí výměnu baterie, a pokud budou výrobci mobilních telefonů a dalších elektronických přístrojů chtít své produkty nadále nabízet na trzích v rámci unijního trhu, budou se muset této povinnosti podřídit.
Do roku 2027, odkdy nové nařízení začne platit, musí výrobci své produkty na tuto skutečnost připravit. Týkat se má zejména spotřební elektroniky: mobilních telefonů, tabletů, laptopů, ale také průmyslových baterií, startovacích akumulátorů, olověných baterií a pochopitelně i baterií v elektromobilech a dalších dopravních prostředcích na nefosilní pohon.
Cílem nového nařízení je podle zdůvodnění EU snížit environmentální a sociální dopady během celého životního cyklu baterie a zvýšit tím možnost recyklace stávajících akumulátorů a omezit výrobu nových, vyžadujících cenné materiály ze zemí třetího světa. Každá baterie by rovněž měla obsahovat QR kód s evidenčním dokladem o složení a podílu recyklovaných materiálů.

Vždy se najde výjimka
Povinnost používat nově pouze vyjímatelné a vyměnitelné baterie však neplatí absolutně. Nově schválená směrnice obsahuje i určité výjimky. Jedna z nich se týká vodotěsných zařízení, na něž se povinnost zajistit možnost výměny baterie nevztahuje. Takže např. vodotěsné (waterproof) chytré hodinky a další zařízení nemusí tuto jednoduše vyjímatelnou baterii obsahovat. Nicméně mobily i v odolnějších verzích až na skutečně několik výjimek nejsou vyráběny jako zcela vodotěsné, ale pouze voděodolné, takže pod tuto výjimku nespadají
Pro ně je však východiskem jiná výjimka, která uvádí, že výrobci chytrých telefonů mohou nadále používat vestavěné baterie, pokud tyto akumulátory dosahují určité předepsané kvality, konkrétně 83 % své kapacity i po 500 nabíjecích cyklech či 80% kondici po 1000 cyklech. To by mělo být pro výrobce motivací k dalším inovacím v bateriích a prodlužování jejich životnosti, takže zdegradovaný, komplikovaně opravitelný či nevyměnitelný akumulátor už nemusí znamenat i konec jinak dokonale funkčního přístroje, jak tomu bylo dosud.

Jan Tax
Foto: iFixit

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 300 článek mě zaujal 45
Zaujal Vás tento článek?
Ano