asseco Aimtec murr

Šlapací elektromobil s českým rodokmenem

ČR je na automotive mapě světa poměrně známá díky rozvinutému autoprůmyslu, ale kromě známých značek u nás vznikají i další pozoruhodná vozidla. Jedno z nich vyvinula brněnská firma Katanga.

 

Unikátní pedálové elektrické vozítko pod označením VM45 umožňuje jízdu téměř 50km rychlostí. Písmena před číslicí označující jeho maximální rychlost by měla napovědět, že jde o tzv. velomobil se třemi nebo čtyřmi koly.
Vozítko je kryto lehkou aerodynamickou skořepinou, která mu umožňuje dosáhnout lepší parametry než běžný elektrický bicykl. A kromě ochrany před nepřízní počasí nabízí i krytý nákladový prostor.
Nejde o automobil v běžném slova smyslu, ale spíše o šlapací autíčko, ovšem nikoli pro děti, ale pro dospělé – navíc elektromobil. Kromě pedálů ho totiž může pohánět i elektromotor, který mu udělí rychlost až 45 km/h.
VM45 není první úsporné ekologické vozítko, které Katanga vytvořila. Firma staví např. velomobil WAW a pomáhala i při návrhu čtyřkolky Velove Armadillo. Na VM45 pracuje od ledna 2021, a nyní čeká vozidlo ještě proces homologace, aby mohlo vyjet oficiálně na silnice. Díky svému relativně výkonnému motoru a vysoké maximální rychlosti je stroj v Evropě právně považován za „lehkou silniční čtyřkolku“, nikoli elektrické kolo.
Právě požadavky a normy upravující podkategorii vozidel L6e-A ovlivnily řadu rozhodnutí v oblasti designu karoserie, motorizace a dalších technických vlastností vozu. Výrobní metody i technologie byly zredukovány na ty, které firma již používá při výrobě WAW, Pony4 nebo Armadillo, s výjimkou karoserie, která je kompletně provedena 3D modelováním s následným CNC frézováním.
Kapotáž vozidla je vyrobena z kompozitního materiálu z aramidových a uhlíkových vláken v epoxidové matrici. Přístup do kokpitu je vrchním poklopem, v zadní části je pak přístup do 350litrového nákladového prostoru.
Pohon zajišťuje 7stupňový motor/převodovka Valeo s automatickým řazením se zpátečkou a výkonem 750 W. Jednotka by měla zvýšit sílu jezdce při šlapání až na 45 km/h. Motor je napájen 48V/1240Wh li-ion baterií, která by měla umožnit (v režimu Eco assist) dojezd až 255 km. Ve výbavě jsou 90mm přední bubnové brzdy, 160mm kotoučové brzdy vzadu (slouží i jako parkovací brzdy), kompletní osvětlení (včetně blinkrů), dvojitá boční zrcátka a čtyři 20palcová, 47 mm široká paprsková kola. Může podporovat maximální hmotnost jezdce/nákladu 121 kg.

Petr Kostolník
Foto: Katanga

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 348 článek mě zaujal 52
Zaujal Vás tento článek?
Ano