asseco Aimtec murr

„Neurohackingová“ sluchátka s AI

Na technické show VivaTech 2023 v Paříži byla představena jedna ze zajímavých aplikací umělé inteligence ze sféry tzv. biohackingu, což je označení zahrnující techniky, které mohou „hacknout“ naši biologii.

 

Příkladem biohackingu může být i pití kávy s cílem dodat si kofeinem indukovanou energii. Nebo naopak třeba hi-tech sluchátka, která vám řeknou, kdy jste unavení a měli byste si dát pauzu.
Sluchátka dokážou sledovat mozkové signály a detekovat, kdy je nositel ve stavu hlubokého soustředění, nebo kdy jeho pozornost naopak slábne. Posláním sluchátek, která vyvinula firma Neurable, je poskytnout lidem lepší znalosti o jejich stavu soustředění a duševní únavě.
Vzhledem k tomu, že přední lalok mozku je oblastí spojenou s koncentrací, jsou sluchátka schopna detekovat relevantní signály. Stříbrné pásky (elektrody) na měkkém polštáři kolem ucha zaznamenávají mozkovou aktivitu. Tento signál je pak pomocí AI zesílen tak, že umožňuje zachytit dění v mozku související s jeho aktivitou a varovat před „přetížením“ či nežádoucím poklesem soustředění. Prostě vám do ucha zahraje malý tón: „Hej, je čas dát si pauzu“.
„A i když varování budete ignorovat, v našich datech je vidět, že i pětiminutová přestávka ve správný čas může zlepšit koncentraci na další čtyři hodiny," řekl Ramses Alcaide, CEO Neurable, s tím, že: „Nedávno provedená studie na renomované Mayo Clinic ukázala, že vhodně dělané pauzy v práci dokázaly snížit stres na konci dne o pětinu a naopak zvýšit pocit štěstí a spokojenosti o 70 %.“
Tento systém by mohl pomoci řešit současnou epidemii syndromu vyhoření z přepracování, a být zvláště účinný např. pro činnosti, jako je programování, kde výzkum ukázal, že kódování je často lepší v první polovině dne, zatímco chyby se začnou objevovat později, když jsou vývojáři kognitivně unaveni.
Sluchátka jsou příkladem brain-computer interface (BCI), tedy rozhraní mozek-počítač, pro přímou komunikaci mezi mozkovou aktivitou a zařízením. Na rozdíl od těch, které vyžadují chirurgickou implementaci do mozku, jsou neintruzivním typem BCI.
Tato technologie změní způsob, jakým lidé chápou sami sebe a umožní jim pečovat o své duševní zdraví i mozek, což by mělo umožnit vyšší produktivitu, ale ne na úkor naší kondice. Řečeno v kostce: Pokud lidé budou dělat něco nabití energií, bude to efektivnější a na konci dne budou s méně stresy v lepší pohodě.

Petr Kostolník
Foto: Neurable

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 116 článek mě zaujal 27
Zaujal Vás tento článek?
Ano