asseco Aimtec murr

Intel vydal kvantový procesor

Pod názvem Tunnel Falls představil Intel nový 12qubitový křemíkový výzkumný čip, vyráběný na 300mm waferech, který zpřístupňuje komunitě kvantového výzkumu.

 

Tunnel Falls je první křemíkové spinové qubit zařízení Intelu vydané výzkumné komunitě. Využívá nejpokročilejší možnosti průmyslové výroby tranzistorů, jako je extrémní ultrafialová litografie (EUV) a techniky zpracování hradel a kontaktů. V křemíkových spinových qubitech je informace (0/1) zakódována ve spinu (nahoru/dolů) jednoho elektronu. Každé qubitové zařízení je v podstatě jeden elektronový tranzistor, což Intelu umožňuje vyrobit jej podobným způsobem, jaký se používá ve standardní lince logického zpracování polovodičů z komplementárních oxidů kovů (CMOS).
Intel věří, že křemíkové spinové qubity jsou lepší než jiné qubitové technologie kvůli jejich synergii se špičkovými tranzistory. Vzhledem k velikosti tranzistoru o rozměrech cca 50 x 50 nm jsou až milionkrát menší než jiné typy qubitů, což potenciálně umožňuje efektivní škálování.
„Nový čip je dalším krokem v dlouhodobé strategii Intelu vybudovat kompletní komerční kvantový výpočetní systém. Jde dosud o jeho nejpokročilejší křemíkový spin qubit čip. Stále existují základní otázky a výzvy na cestě ke kvantovému počítači odolnému proti chybám, a akademická komunita nyní může tuto technologii prozkoumat a urychlit vývoj. S Tunnel Falls mohou vědci okamžitě začít pracovat na experimentech a výzkumu místo toho, aby se snažili vyrobit svá vlastní zařízení. To umožní provádět širší škálu experimentů, včetně vývoje nových technik pro práci se zařízeními s více qubity,“ uvedl Jim Clarke, ředitel Quantum Hardware firmy Intel.
Cílem iniciativy je otevřít dveře novému kvantovému výzkumu, který vědcům umožní získat praktické zkušenosti s prací se škálovanými poli těchto qubitů, porovnávat jejich různá kódování a vyvíjet nové provozní režimy qubitů, inovovat nové kvantové operace a algoritmy a urychlit učení v kvantových systémech na bázi křemíku. Informace shromážděné z těchto experimentů budou sdíleny s komunitou za účelem pokroku v kvantovém výzkumu. V budoucnu plánuje Intel partnerství s dalšími výzkumnými institucemi po celém světě na vybudování kvantového ekosystému.
Využití pokročilých výrobních linek CMOS firmy Intel zároveň umožňuje používat inovativní techniky řízení procesů, které umožňují výnos i výkon – výroba probíhá na pilotní lince v továrně na vývoj technologií D1 v Hillsboro ve státě Oregon a qubitové zařízení Tunnel Falls 12 má 95% výnos na waferu a stejnoměrnost napětí podobnou logickému procesu CMOS. Každý wafer poskytuje více než 24 000 zařízení s kvantovými tečkami. Tyto 12bodové čipy mohou tvořit čtyři až 12 qubitů, které lze izolovat a používat v operacích současně v závislosti na tom, jak univerzita nebo laboratoř provozuje své systémy.
I když jde o první kvantový procesor Intelu, firma již na procesoru, softwaru i výrobní technologii pracuje několik let. Nyní vyvíjí i svůj kvantový čip nové generace založený na Tunnel Falls, který by chtěla uvést na trh příští rok. Kromě kvantových procesorů Intel vyvíjí i kryoprocesor, kdy čipy musí fungovat při teplotě 1,6 Kelvinu, což je o něco více než teplota blízká nule Kelvinů.

Foto: Intel

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 111 článek mě zaujal 27
Zaujal Vás tento článek?
Ano