asseco Aimtec murr

Nová výpočetní síla pro české vědce

Čeští vědci získali nejpokročilejší systém pro umělou inteligenci a dva nové clustery pro náročné technické výpočty, které výrazně posílí prostředí pro inovativní výzkum a vývoj ve sféře AI, strojového učení a zpracování velkých dat.

 

Vědecká a výzkumná pracoviště z ČR, která využívají národní e-infrastrukturu pro vědu a výzkum e-INFRA CZ, mají nově k dispozici nejpokročilejší systém současnosti pro výpočty na poli umělé inteligence: Nvidia DGX H100. Systém byl instalován v centru CERIT-SC na Masarykově univerzitě v Brně a týmy se do něj budou připojovat prostřednictvím MetaCentra provozovaného sdružením CESNET.
Nasazené řešení Nvidia DGX H100 je nejvýkonnějším systémem Nvidia DGX u nás a prvním zařízením tohoto typu v Evropě. Přináší extrémní výpočetní sílu a architektura systému díky vysoce výkonným paměťovým subsystémům v grafických akcelerátorech umožňuje rychlý přístup k datům při zpracování jejich obrovských objemů a optimalizuje výkon při práci s velkými datovými sadami.
Jednou z unikátních vlastností systému je schopnost paralelního zpracování dat, umožňující rychlý vývoj a trénování složitých AI modelů. Systém najde uplatnění např. při analýze mluveného slova, 3D rekonstrukcích obrazu či odhalování neurodegenerativních onemocnění.
„Nejnovější grafické procesory Nvidia H100 poskytují až desetkrát větší výkon než procesory předchozí generace Ampere A100. Uživatelé tak mohou dosáhnout bezkonkurenční efektivity a odezvy ve svých úlohách spadajících do světa umělé inteligence,“ říká prof. Luděk Matyska, ředitel centra CERIT-SC.
Kromě toho mohou uživatelé MetaCentra začít využívat i dva zcela nové výpočetní clustery (propojení řady počítačů pomocí rychlé sítě) s celkem více než 6 tisíci nových CPU jader a přímým připojením na národní 100Gb síť. První zprovoznil CESNET pod názvem TURIN v Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR v Praze, a druhý, s označením TYRA, v Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity v Brně. Pro jména nových clusterů našli vědci inspiraci v elfském jazyce.
Pražský TURIN má 52 uzlů, z nichž každý disponuje 64 jádry CPU a 512 GB RAM, brněnský cluster TYRA má totožnou technickou specifikaci, je tvořen 44 uzly. Oba jsou osazeny procesory AMD s technologií 3D V-Cache a jde o nejvýkonnější serverové procesory určené pro technické výpočty.
Systém umožňuje 200krát větší hustotu propojení ve srovnání se současnými 2D technologiemi a více než 15krát větší hustotu propojení ve srovnání s jinými 3D technologiemi využívajícími tzv. pájecí výstupy. Řešení je vhodné např. pro virtualizaci do hybridního cloudu anebo do softwarově definované infrastruktury.

Foto: Nividia

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 92 článek mě zaujal 25
Zaujal Vás tento článek?
Ano