asseco Aimtec murr

I vícevrstvé obaly lze úspěšně recyklovat

Projekt spolupráce firem BASF Krones, Südpack a Tomra je důkazem koncepce uzavřené recyklační smyčky pro vícevrstvé obaly na bázi PET, a ukazuje, že vícevrstvé obaly lze recyklovat v průmyslu s využitím stávající infrastruktury.

 

Evropský Green Deal stanoví, že obaly musí být z velké části recyklovatelné do roku 2030. V budoucnu budou podrobnosti upravovat nařízení o obalech a odpadech z obalů (PPWR), jehož návrh byl předložen ke konci loňského roku. Až dosud se však ukazovala jako obtížný problém recyklace vícevrstvých fólií, používaných pro širokou škálu obalových materiálů, zejména v potravinářském průmyslu, vzhledem k tomu, že fólie je vyrobena z různých materiálů.

Rozpojování plastových fólií
Společný projekt ukázal, že je možné rozdělit PET/PE vícevrstvé obaly na jednotlivé komponenty a vrátit je do koloběhu materiálů jako suroviny. Během prvního průmyslového testu provedeného v závodě Krones ve Flensburgu bylo možné téměř 70 % PET/PE komponent a částečně dalších 12 % rozdělit na jednotlivé složky. Podstatné je, že tento přístup využívá k recyklaci vícevrstvých obalů stávající infrastrukturu.
První fáze projektu byla zahájena počátkem roku 2021, kdy Tomra provedla třídicí zkoušky s PET/PE tácy vyrobenými firmou Südpack s použitím odlepovacího lepidla vyvinutého firmou BASF.
„S využitím laminace na vodní bázi jsme byli schopni vyvinout vícevrstvé filmy, které lze oddělit žíravým horkým praním,“ říká Carolin Grimbacher, Managing Partner společnosti Südpack.

Aby byl cyklus materiálů uzavřen, musejí být recyklovatelné vícevrstvé fólie nejprve vytříděny z toku odpadu. Hlavním faktorem úspěchu tohoto kroku byla schopnost NIR technologie Autosort společnosti Tomra detekovat a oddělit recyklovatelné vícevrstvé PET/PE misky obsahující lepidlo BASF od nerecyklovatelných podnosů, vytřídit je z odpadu a přidat k recyklovatelným materiálům.
Firma Krones, která mj. vyvíjí systémy recyklace plastů, se připojila k projektovému týmu v létě loňského roku a v jednom z jejích pilotních závodů byly provedeny testy, které měly zjistit, zda je možné oddělit laminované PET/PE fólie na jejich jednotlivé vrstvy v průmyslovém měřítku. Úspěšně byl aplikován standardní proces praní za horka běžně používaný pro recyklaci PET a v důsledku toho lze oddělený PET a PE znovu použít jako monomateriály.

Klíčem je speciální lepidlo
Proces oddělování PET a PE složek fólie je založen na lepidlech speciálně vyvinutých pro tento účel, která se používají při laminaci vícevrstvých fólií ke spojování různých materiálů. Musejí mít v případě potřeby nejlepší možnou přilnavost, ale umožňovat snadné oddělení dvou fólií, když přijde čas na recyklaci.
„Lepidla Epotal na vodní bázi již přinesla velmi dobré výsledky při separaci vícevrstvých obalů v laboratoři, ale za obrovský úspěch považujeme, že se už během prvního průmyslového testu podařilo zcela oddělit 69 procent obalů. Optimalizací odlepovacího lepidla bude toto číslo možné dále zvýšit,“ říká Kresimir Cule z BASF SE.
Projekt pokračuje a úprava různých parametrů recyklačního procesu a vylepšování použitého laminačního lepidla by měly vést k dalšímu zlepšení míry recyklace plastů. Hlavní důraz je kladen na kvalitu recyklovaných materiálů a cílem je opětovné využití PET pro výrobu potravinářských obalů, zatímco PE frakce bude použita jako surovina k výrobě nových obalů pro nepotravinářský průmysl.

Foto: BASF

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 95 článek mě zaujal 26
Zaujal Vás tento článek?
Ano