asseco Aimtec murr

Nový proces depolymerizace plastů

Tým inženýrů a materiálových vědců v USA vyvinul nový způsob depolymerizace plastů pomocí elektrifikovaného časoprostorového ohřevu.

 

Znečištění plasty je pro životní prostředí stále větším problémem a vědci hledají způsoby, jak je co nejefektivněji a pokud možno ekologicky recyklovat. Většina dosud vyvinutých technik k depolymerizaci plastů však zahrnuje použití chemikálií, navíc jsou tyto procesy stále velmi neefektivní, s výtěžky mezi 10 a 25 %. V novém řešení, které vědci publikovali v časopise Nature, se rýsuje způsob, jak s využitím pulzní elektřiny dosáhnout zvýšení efektivity na přibližně 36 %.
Pro proces charakterizovaný jako časoprostorový ohřev vědci navrhli nový typ reaktoru s porézní uhlíkovou plstěnou dvojvrstvou a pulzním elektrickým ohřívačem nahoře. V reaktoru se plastové kousky přiváděné do horní komory taví, a poté proudí jako hmota do spodní komory, kde je materiál protlačován plstěným filtrem. Plast se pak se stoupající teplotou začne rozkládat. Jak se molekuly, které tvoří plast, zmenšují, jejich těkavost roste, dokud nejsou vypuzeny z reaktoru jako plyn, což umožňuje nasát více kapalné substance. Použití elektřiny k ohřevu plastu umožňuje oscilaci teploty, což pomáhá jednodušší depolymerizační reakci získat přednost před vedlejšími reakcemi, které k depolymerizaci potřebují dodatečné zahřívání.
Kromě zlepšení účinnosti využívá tento nový přístup méně energie díky oscilaci namísto konstantního zdroje tepla. Vědci uvádějí, že systém by mohl být ještě ekologičtější použitím obnovitelných zdrojů elektřiny, ale na druhé straně také dodávají, že jejich reaktor emituje další materiály, jako je acetylen, metan a některé větší molekuly spolu s aromatickými látkami. Bude potřeba ještě další vývoj, aby se snížilo množství uhlíku uvolněného během reakcí.

Foto: Nature

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 95 článek mě zaujal 21
Zaujal Vás tento článek?
Ano