asseco Aimtec murr

Konektory ze starých PET lahví

Směs LNP ELCRIN WF0051iQ z vývoje firmy Sabic nabízí elektrotechnickému průmyslu nové řešení, které může výrazně zlepšit udržitelnost a zároveň poskytovat přizpůsobené vlastnosti pro stále menší a výkonnější komponenty.

 

Pro výrobní proces jsou využívány vyřazené PET lahve, které jsou chemicky přeměněny na polybutylentereftalátovou (PBT) pryskyřici. Ve srovnání se standardními PBT pryskyřicemi na fosilní bázi je uhlíková stopa nové směsi LNP iQ o 11 % nižší, což je docíleno zejména začleněním téměř čtyř desítek 0,5l PET lahví do každého kilogramu směsi. Tento proces šetří přírodní zdroje a kromě opětovného použití odpadních plastů může novinka nabídnout i další ekologické výhody, např. schopnost navrhovat tenké stěny pro snížení spotřeby surovin na bázi fosilních materiálů a složení FR pomáhá vyhnout se použití bromu a chlóru, polotěkavých organických sloučenin, spojených se zdravotními a environmentálními riziky. Kombinace tenkostěnné FR, dlouhodobé zachování vlastností a vyztužení skleněnými vlákny pro tuhost a vysoký průtok činí směs LNP ELCRIN iQ vhodnou pro miniaturizované elektrické komponenty, jako jsou konektory, spínače a zásuvky.
Nová pryskyřice splňuje normu UL94 V0 pro požární odolnost při 0,4 mm. Relativní tepelný index materiálu (RTI) je 130 °C při 0,4 mm, což přispívá k bezpečnosti a může pomoci výrazně snížit náklady.

Foto: Sabic

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 93 článek mě zaujal 19
Zaujal Vás tento článek?
Ano