asseco Aimtec murr

Energetičtí rekordmani

Technický svět často udivuje pozoruhodnými parametry a energetika není výjimkou. Zejména poslední roky přinesly celou řadu výjimečných projektů, které dosaženými parametry drží primát světově unikátního zařízení svého druhu.

 

Začněme přehlídkou největších jaderných elektráren (JE). V první pětici podle kapacity reaktorového výkonu se nacházejí Japonsko, Jižní Korea, Čína a Kanada.
Technicky má titul největší jaderné elektrárny na světě s čistou kapacitou 7965 MW japonská Kashiwazaki-Kariwa s více než sedmi reaktory BWR. První pozici obhajovala do roku 2011, poté však byla po fukušimské havárii uzavřena.
Světový primát největší aktivní jaderné elektrárny pokud jde o celkový počet funkčních reaktorů v provozu tak aktuálně drží jihokorejská Kori s kapacitou 7489 MW a výrobou 43,148 mld. kWh.
Čínská JE Hoyanghe s instalovanou kapacitou přesahující 6700 MW (což jí řadí na třetí místo) a uváděnou roční výrobou 48 mld. kW, pokud bude všech šest bloků pracovat na plný výkon, předstihla a na čtvrtou pozici odsunula kanadskou Bruce Nuclear Generating Station s uváděnou kapacitou 6550 MW s 8 tlakovodními těžkovodními reaktory (PHWR) CANDU o kapacitě od 786 do 891 MW. Další místa patří opět jihokorejským elektrárnám: Hanbit s 6 PWR reaktory a instalovanou čistou kapacitou 5899 MW, a Hanul s šesticí tlakovodních reaktorů s celkovým instalovaným výkonem 5881 MW a výrobní roční produkcí 48,16 mld. kWh.

Největší solární farmy
U rekordů fotovoltaických systémů se jejich pořadí se stále novými zprovozňovanými projekty poměrně dynamicky mění. Žebříček těch skutečně největších vypadal na sklonku roku 2022 zhruba takto:
Bhadla Solar Park (Indie): Solární systém v indickém Rádžasthánu situovaný na ploše 56,6 km2 zaujímá s celkovou kapacitou 2245 MW pozici největší solární elektrárny na světě.
Huanghe Hydropower Hainan Solar Park (Čína): Solární elektrárnu o výkonu 2200 MW vybudovala čínská vládní energetická společnost Huanghe Hydropower Development, která plánuje rozšíření její kapacity na zhruba 16 GW. Farma zahrnuje také skladovací kapacitu 202,8 MW.
Pavagada Solar Park (Indie): Druhá největší solární elektrárna v Indii a třetí na světě o výkonu 2050 MW je známá také pod lidovým názvem Shakti Sthala Solar Power Project a zabírá plochu více než 52,6 km2.
Benban Solar Park (Egypt): Největší solární farma v Africe a čtvrtá největší na světě s celkovou kapacitou 1650 MW byla zprovozněna před čtyřmi lety.
Tengger Desert Solar Park (Čína): FV elektrárna o výkonu 1547 MW, která je pod správou China National Grid and Zhongwei Power Supply Company, se rozkládá na 1200km oblasti pouště Tengger. Svůj provoz zahájila před 5 lety a dodnes je jednou z největších na světě, dodává energii více než 600 000 domácnostem.

Největší větrníky nad hladinou
Od září loňského roku zahájila plný provoz dosud největší offshore větrná farma na moři britská Hornsea 2. Elektrárna se rozprostírá na ploše 462 km2 a dosahuje celkový výkon 1,3 GW (což je násobně více než např. největší český zdroj JE Temelín s 2 x 1125 MW bloky). Ovšem ani současný rekordman nemá svůj primát nadlouho, a na obzoru se již rýsuje ještě impozantnější konkurence farmy u břehů Velké Británie. Inovovaná elektrárna Dogger Bank má být spuštěna v roce 2026 s kombinovaným výkonem 3,6 GW, tzn. téměř trojnásobek parametrů větrného parku Hornsea 2.
Dosud největším zařízením na výrobu energie z větru jako takovým byla loni představená čínská pobřežní větrná turbína o výkonu 13,6 MW s průměrem rotoru 252 m. S výrobou 63,5 mil. kWh ročně je schopna zásobovat elektřinou 30 tis. domácností a snížit spotřebu uhlí o 19 000 metrických tun a emise CO2 o 48 000 metrických tun.
Ani tento obr si však neudržel svou rekordní pozici dlouho: Čínská státní loďařská korporace (CSSC) už postavila na východočínském pobřeží vůbec největší a nejvýkonnější větrnou turbínu všech dob: Haizhuang H260 s třílistým rotorem o průměru 260 m (listy jsou dlouhé 128 m, na délku dvě fotbalová hřiště) pokrývajícím plochu 53 tis. m2 (tj. o rozloze 10 fotbalových hřišť) a maximálním výkonem 18 MW. Ve špičkových podmínkách by měla vyrobit při každém roztočení 44,8 kWh energie.
Další extrémní 18MW větrnou elektrárnu představil i druhý čínský výrobce, Mingyang Smart Energy: nová pobřežní turbína MySE 18X-28X má rotorové listy dokonce 140 m dlouhé a průměr rotoru přes 280 m. Při rychlosti větru 8,5 m/s dokáže vyrobit 80 GWh elektřiny ročně. Turbína používá lehký modulární design, holografickou MPC a digitální DTC technologii, což jí umožňuje provoz i v extrémních oceánských podmínkách, jako je tajfun síly 17 s rychlostí větru přes 56,1 m/s.
Výkon těchto rekordních výroben energie je sice impozantní, ale problémem OZE všeobecně je jejich nestabilní výkon, takže energii z nich, která se nespotřebuje okamžitě pro dodávky do sítě, je potřeba někde skladovat a k tomu se osvědčila jako vhodná řešení bateriová úložiště. I ta mají samozřejmě své premianty a rekordy.

Největší bateriová úložiště
Přehled společnosti Saur Energy uvádí k září roku 2022 pětici největších bateriových úložišť, označovaných také jako Battery Energy Storage Systems (BESS).
Vistra Moss Landing Energy Storage Facility (USA, Kalifornie): Tento zatím největší BESS systém na světě, vybudovaný v areálu vyřazené elektrárny Moss Landing, poskytuje výkon 400 MW / 1600 MWh
Manatee Energy Storage Center (USA, Florida): Projekt disponuje výkonem 409 MW / 900 MWh.
Victorian Big Battery (Austrálie): Největší australské li-ion bateriové uložiště 300 MW / 450 MWh nabídne kapacitu energie pro více než milion australských domácností na půl hodiny.
McCoy Solar Energy (USA, Kalifornie): Project NextEra Energy Resources má kapacitu 230 MW / 920 MWh.
Elkhorn Battery (USA): Rovněž kalifornský projekt disponuje hodnotami 182,5 MW / 730 MWh.



Největší přečerpávací vodní elektrárna
Další možností řešení skladování energie jsou přečerpávací vodní elektrárny. Ta vůbec největší se má stavět v Austrálii. Podle studie tamní národní univerzity existuje na celém světě více než 600 000 potenciálních lokalit, kde jsou velké možnosti rozvoje těchto přečerpávacích systémů a jedno z nich je zjevně i na severu Queenslandu, kde by měl vzniknout projekt obří přečerpávací elektrárny Pioneer-Burdekin.
Po zprovoznění by měl být schopný poskytnout až 5 GW výkonu a jeho velkokapacitní úložiště by mělo v případě výpadku zajistit potřebnou energii pro energetickou síť na celých 24 hodin, což by výrazně navýšilo flexibilitu a bezpečnost australské distribuční sítě.

Vladimír Kaláb
Foto: Kashiwazaki-Kariwa, PVMagazineIndia, CSSC, LG, ČEZ

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 90 článek mě zaujal 21
Zaujal Vás tento článek?
Ano