asseco Aimtec murr

Multimateriálový všeuměl

Firma AIM3D, spin-off německé univerzity v Rostocku, vyvinula unikátní technologie 3D tisku z kovu a keramiky, která slibuje dramatické snížení nákladů na kovové díly.

 

Finální sériová výroba pozoruhodného zařízení ExAM 510, schopného pracovat s různými materiály, které firma představila letos i na Hannover Messe, je plánována na konec roku.
Jde o první průmyslovou vysokoteplotní 3D tiskárnu na světě, která dokáže vyrábět vysoce výkonné plasty pomocí procesu CEM (Composite Extrusion Modeling) založeného na peletách. Proces modelování kompozitního vytlačování firmy AIM3D je přístup k 3D tisku, který kombinuje plastové pelety s kovem. Po vytištění se plast roztaví, čímž vznikne „zelená“ část, která se před sintrováním součásti v peci oddělí a zanechá hutný kovový nebo keramický díl.
Vysoká maximální teplota umožňuje použití téměř jakéhokoli termoplastického materiálu. Konstrukční komora má teplotu až 275 °C, ale extrudéry CEM dokážou dosáhnout až 400 °C, což je těsně před oblastí 3D tisku z materiálu PEEK.
Prototypy nebo malosériové součásti lze vyrábět z neplněných nebo vysoce plněných polymerů. K tomu tiskárna umožňuje využít cenově výhodné běžně dostupné vstřikovací pelety a profitovat ze široké škály možných plniv, např. skleněných, uhlíkových či minerálních vláken nebo dokonce materiálů, jako uhlíkové nanotrubice, grafit a kovy.
Tiskárna ExAM 510 vyniká svou schopností aditivně vyrábět z až tří různých materiálů současně (dva stavební a jeden podpůrný) na rozšířené stavební platformě. Pracuje s širším spektrem materiálů včetně kovových slitin a keramiky. Může také pracovat s plasty, se slinutým karbidem, s mědí, hliníkem, titanem a wolframem. Umožňuje použití prášků pro vstřikování kovů a standardního granulátu, čímž udržuje nízké náklady na součástky.
CEM by mohl konkurovat technologiím s vázaným kovovým vláknem nebo s pojivovým paprskem při vytváření relativně levných kovových dílů. Přidáním schopnosti zpracovávat materiály s vysokým obsahem vláken se ještě více přibližuje některým specializovaným výrobním případům, což znamená, že existuje rozsáhlý potenciální trh a mnoho aplikací pro tento stroj.

 

Petr Sedlický
Foto: AIM3D

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 115 článek mě zaujal 20
Zaujal Vás tento článek?
Ano