asseco Aimtec murr

Zkracování údržby s tištěnými nástroji

Na vojenské základně Nizozemského královského letectva provádí personál pravidelnou údržbu i opravy strojů. Místo, aby výrobu dále svěřovali externím dodavatelům, rozhodli se tisknout vlastní díly i nástroje sami, což jim ušetřilo čas i peníze.

 

Využívají k tomu 3D tiskárny Ultimaker a výsledkem je zkrácení výroby, snížení nákladů, více inovací v rámci týmu a větší flexibilita a efektivita. 3D tisk umožňuje vyrábět nástroje pro jejich speciální aplikace a neobvyklé díly výhodně a v řádu hodin.
Třeba při přepravě tryskových motorů je potřeba zakrýt některé otvory speciálními kryty, které jsou nákladné na pořízení a mají dlouhé dodací lhůty, ale jejich výroba na 3D tiskárně zabere jen asi dvě hodiny. 3D tiskárny slouží i k výrobě speciálních nástrojů na seřizování – některé díly vrtulníků se po instalaci dají jen obtížně nastavovat, ale pomocí vytištěných jednoduchých nástrojů je možné tato nastavení provést ještě před montáží dílu do stroje, což ušetří hodiny práce.
Řadu kovových dílů je ovšem stále potřeba vyrábět klasickým obráběním, nicméně i zde se využívají tiskárny k prototypování a kontrole lícování, takže ještě před samotnou výrobou dílu lze návrh vylepšit při efektivních nákladech.
Nizozemské královské letectvo začalo rozšiřovat 3D tisk i do dalších oblastí a ke stávajícím tiskárnám přidalo model Ultimaker S5, s nímž lze tisknout větší díly a používat nové, vyspělejší materiály. Tým údržby může sdílet 3D modely, vytvářet nové návrhy a poskytovat tiskovou podporu dalším, takže si mohou vyrábět správné nástroje bez prodlev a na místě.

Petr Přibyl
Foto: Ultimaker

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 118 článek mě zaujal 23
Zaujal Vás tento článek?
Ano