asseco Aimtec murr

Když je potřeba opravdu velké formáty

Americká firma Sciaky má ve svém portfoliu pozoruhodné zařízení, které vyrábí největší 3D tištěné kovové díly a prototypy na trhu aditivní výroby.

 

Jde o tiskárnu řady EBAM 300, která se používá k vytváření i k opravám koncových technologií nové generace v leteckém a obranném průmyslu, energetice, kovoprůmyslu a řadě dalších odvětví. Jak už napovídá označení, využívá technologii Electron Beam Additive Manufacturing (Aditivní výroba elektronovým paprskem).
Firma poukazuje na skutečnost, že většina velkorozměrových 3D tiskáren není komerčně dostupná a je užitečná pouze pro velmi omezený okruh zákazníků a ještě méně aplikací v reálném životě. Velké díly vyrobené z písku, plastů a dalších částicových materiálů nejsou pro většinu uživatelů praktické. Sciaky tak svůj model EBAM 300 charakterizuje jako největší komerčně dostupnou 3D tiskárnu na světě, která je vhodná pro průmyslovou aditivní výrobu funkčních kovových dílů.

Nejrychlejší ve své branži
S maximální pracovní obálkou 5,8 x 1,2 x 2,4 m (nebo kulaté díly do průměru 2,44 m) nabízí EBAM 300 (z hlediska pracovního prostoru) největší stavební platformu ze všech na trhu běžně dostupných zařízení pro 3D kovovou aditivní výrobu. Tyto systémy mohou vyrábět díly o délce od 203 mm až do téměř 6metrové délky. Tiskárna je navržená pro aditivní výrobu dílů a prototypů ve velkém měřítku z ušlechtilých kovů, jako je titan, tantal, Inconel, niob a další slitiny. Má být jedinou 3D tiskárnou na trhu, která vyrobila kovovou konstrukci delší než dva metry - dlouhou titanovou konstrukci letadla vytvořila za 48 hodin rychlostí přibližně 7 kg kovu za hodinu. Na svém kontě má už úspěšnou realizaci některých z největších titanových aerostruktur na světě a s hrubými rychlostmi nanášení v rozmezí od 3,2 do 11 kg kovu za hodinu. A nabízí také nejrychlejší depoziční proces ve své kategorii.
Výkovky, jejichž aditivní zhotovení dříve trvalo 6–12 měsíců, lze s EBAM 300 dokončit za 2 dny. Sciaky dosáhla rekordního výkonu ve svém oboru, když její technologický proces výroby elektronovým paprskem dokázal uložit 18 kg titanu za hodinu, což z něj činí největší a nejrychlejší systém na světě pro průmyslový depoziční 3D kovový tisk.
Tiskárna využívá IRISS (Interlayer Real-time Imaging and Sensing Systém), který je podle Sciaky jediným adaptivním řídicím systémem v reálném čase na trhu umožňujícím snímat a samostatně digitálně upravovat nanášení kovu s vysokou přesností a opakovatelností. Inovativní řízení s uzavřenou smyčkou zajišťuje při procesu 3D tisku konzistentní geometrii dílů, mechanické vlastnosti, mikrostrukturu a chemii kovů, od prvního dílu po poslední. Extrémně vysoký stupeň kontroly nad geometrií součástí a složením materiálu, který díky patentované technologii IRISS systém EBAM nabízí, se promítá do významných úspor na surovinách – často drahých kovech – jež mohou být stejně impozantní jako zařízení samotné (až 80 % u velkých dílů) kvůli podstatnému snížení plýtvání materiálem.

Víceúčelový Goliáš pro leteckou výrobu
Loni firma dodala největší světovou 3D tiskárnu s řízenou depozicí energie elektronovým paprskem (DED) společnosti Turkish Aerospace Industries (TAI). Stroj v závodu TAI v Ankaře je využíván pro 3D tisk některých z největších titanových aerostruktur v odvětví. Jeho pracovní prostor přesahuje 6 m na délku, 2 m na šířku a 1,8 m na výšku a rychlost nanášení více než 9 kg kovu za hodinu u mnoha kovových slitin.
Kromě působivých technických specifikací může tato unikátní 3D tiskárna rychle přepnout na svářečku s elektronovým paprskem (EBW) pro velkoformátové aplikace, takže TAI získá i výhodu v kombinaci funkcí EB svařování a 3D tisku pro aplikace, které vyžadují obě technologie.

Petr Sedlický
Foto: Sciaky, Lockheet Martin

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 98 článek mě zaujal 23
Zaujal Vás tento článek?
Ano