asseco Aimtec murr

Nejrychlejší systém svého druhu

Britská výzkumná a technologická organizace, která spolupracuje s armádou Manufacturing Technology Center (MTC), se stane první organizací, která využije nejrychlejší tiskárnu XSPEE3D svého druhu na světě.

 

Zařízení firmy SPEE3D vyrábějící přísady do kovů, využívá technologii CSAM (Cold Spray Additive Manufacturing), tedy kovový nástřik za studena. Je navrženo pro expediční použití a nasazení v náročných prostředích, díky čemuž je ideální pro vojenské použití nebo výrobu náhradních dílů ve vzdálených lokalitách. To otevírá novou oblast použití aditivní výroby.

Vše v jednom (kontejneru)
Pro armádní potřeby upravený systém XSPEE3D v podobě kontejnerizovaného řešení je prvním svého druhu na světě, a už přesvědčivě prokázal své výhody, mj. pro schopnosti neplánovaných oprav. Je certifikován pro více než 12 kovových slitin, včetně mědi, nerezové oceli, titanu, vysokopevnostního hliníku a karbidů na bázi niklu a speciálních slitin pro vysoké zatížení.
Systém je energeticky efektivnější bez roztavených kovů, nebezpečných výparů a plynů a odolá extrémnímu teplu i drsnému prostředí. Především je extrémně rychlý. XSPEE3D používá patentovaný proces Supersonic Deposition (SP3D), který je až tisícinásobně (!) rychlejší než jiné aditivní výrobní metody, schopný vyrobit kvalitní kovové díly i velkých rozměrů v řádu minut až hodin namísto dnů. Například dvoukilogramovou hliníko-bronzovou ráčnu pro dělostřelce vyrobil za hodinu, a ventil pro čerpadlo o hmotnosti 8,3 kg během pouhých 83 minut.
Při prezentaci svých schopností na výstavě Land Forces vyrobila XSPEE3D řadu dílů, např. měděné 3kg kolo za pouhých 23 minut. Systém je navíc agnostický, nezávislý na konkrétním dodavateli – umožňuje vyrobit jakýkoli díl pro jakékoli vozidlo či výzbroj kterékoli země.
Tiskárna je snadno transportovatelná jako standardní přepravní kontejner s tiskovým zařízením a veškerým pomocným vybavením v jednom boxu. Jakmile je připojena k elektrické síti, může vyrábět požadované prvky. Používá CSAM a roboty, aby vyráběla rozměrné kovové díly s plnou hustotou v reálném čase i v terénu, kde se obvykle nacházejí obranné síly. Podle výrobce je to nejflexibilnější způsob kovové výroby na světě. Místo tepla laserů využívá ke spojování kovových částic kinetickou energii, což znamená, že nevyžaduje pro své fungování laboratorní prostředí nebo ochrannou atmosféru z nebezpečných plynů. Výsledkem jsou pevné kovové díly bez nutnosti tavení kovů, což činí proces vysoce energeticky efektivní.

Díly vždy po ruce
Jedním z hlavních problémů, kterým armády čelí, je schopnost vyřešit kritické požadavky na náhradní díly v terénu, což se navíc zhoršuje s problémy globálního dodavatelského řetězce. Proto firma spolupracuje s armádami již delší dobu. Například s australskou armádou na několika projektech testovala kovový 3D tisk v náročných prostředích. Naposledy s britskou armádou demonstrovala možnosti technologie studeného nástřiku pro vojenské dodavatelské řetězce a v terénu dokázal tým SPEE3D vytisknout náhradní díly během několika minut pro různá obrněná vozidla během cvičení. Firma také spolupracovala s americkým námořnictvem, aby prověřila schopnosti svého systému WarpSPEE3D pro tisk námořních vojenských dílů na vyžádání a v různých přístavních a oceánských podmínkách. Loni US Navy zkoušela výrobu a dodání během čtyř hodin a XSPEE3D se podařilo tento limit zahrnující design, testování dodávky a validaci široké škály kovových dílů na lodi dosáhnout pod vymezený čtyřhodinový termín.  
Koncem letošního roku bude SPEE3D ve specializované americké arktické laboratoři armádního inženýrského výzkumu a vývoje (CRREL) v New Hampshire demonstrovat technologii CSAM a schopnost tisknout kovové části – kvalitou ekvivalentní stejným dílům vyrobeným identickou technologií v běžných podmínkách – v prostředí pod bodem mrazu.

Vladimír Kaláb
Foto: SPEE3D

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 107 článek mě zaujal 24
Zaujal Vás tento článek?
Ano