asseco Aimtec murr

Přesné frézování v japonském stylu

Precizní 5osé obráběcí stroje Yasda mají velký potenciál pro zlepšení frézovacího výkonu v těžkoobrobitelných materiálech, a to především díky své mimořádně vysoké tuhosti a přesnosti obrábění.

 

Horizontální centra Yasda byly navrženy pro dosahování nejvyšší přesnosti frézování. Jejich konzistentní koncepce zajišťuje nejvyšší tuhost v každé základní součásti struktury stroje, a tyto vlastnosti významně přispívají k obrábění obtížně obrobitelných materiálů pro letecký průmysl.
V nabídce řešení Yasda mají pro tento segment stěžejní pozici přesná 5osá obráběcí centra řad YBM, PX a H. Pro každou řadu navrhuje výrobce největší a nejtěžší stroj, což umožňuje využít nejvyšší tlumicí kapacitu pro absorbování řezné síly při frézování náročných materiálů. Dlouhodobou spolehlivost přesnosti obrábění i výkonu pomáhá zajistit také použití procesu ručního škrábání v každé klíčové sestavě.

Výběr z nabídky
Horizontální 5osé obráběcí centrum YBM10T-TT s unikátním monoblokovým otočným stolem se dvěma servopohony po stranách dosahuje vynikajících výsledků při frézování skříní proudových motorů z titanu nebo Inconelu. Tento model má nejvyšší tuhost z 5osých horizontálních obráběcích center v daném velikostním segmentu. Pojezd os X, Y, Z je 1500 x 1200 x 1100 mm, pracovní velikost palety 1000 x 1000 mm a nosnost 2000 kg. Vřeteno BBT50 disponuje 10 000 ot./min.
Přesné centrum YBM7Ti je podle výrobce vhodné zejména pro povrchovou úpravu turbínového kotouče nebo nástavce z titanu, ventilových komponent, dílů pro podvozky z tvrzené oceli atd. Stroj má speciální konstrukci tzv. „stůl na stole“ s pevným přímo poháněným motorem. Tento 5osý stroj s výkonnými DD motory na ose B a C, disponuje pojezdy 1250 x 1000 x 1100  (X, Y, Z) mm, rozměr palety činí 500 x 500 mm a nosnost 500 kg. Otáčky vřetena jsou shodné s YBM10T.
Nejmenší z 5osých horizontek H40i disponuje také konstrukcí „stůl na stole“ a jeho silnou stránkou je zejména rychlejší schopnost obrábění menších součástí, jako jsou např. části pohonů, kotouče a lopatky turbíny z titanu nebo Inconelu, převodovky a další části z hliníku nebo kalené oceli. Stroj využívá velmi tuhá lineární vedení, která podporují vysoký posuv s vysokou výrobní kapacitou. Pojezd os X, Y, Z je 875 x 740 x 685 mm, pracovní rozměr palety: 400 x 400 mm, nosnost 200 kg. Vřeteno BBT40 využívá 20 000 ot./min.

Nejvyšší dynamická tuhost
Každý model horizontálního obráběcího centra značky Yasda má mimořádnou tuhost v podpůrném systému upínání palet a ve všech směrech vedení. Pro řadu YBM jsou charakteristické kalené skříňové vodicí dráhy. Každý ze strojů má velké protilehlé plochy mezi vodicími drahami a pohybovou jednotkou, obvykle dvojnásobné velikosti ve srovnání s jinými běžnými stroji.
Mezi zdůrazňovanými vlastnostmi důležitými pro aplikace v leteckém průmyslu figuruje na předním místě mimořádně vysoká tuhost stroje. V kontrolním výzkumu firma zjistila, že dynamická tuhost (test závitem) na horizontálních strojích YBM zaznamenala mnohem více než dvojnásobek ve srovnání s hodnotami vykazovanými několika jinými značkami japonských horizontálních obráběcích center. Výsledkem je nejlepší řezný výkon při frézování titanu, Inconelu atd.
Dalším významným prvkem je mimořádně robustní vestavěné vřeteno s dlouhou životností. Originální samonastavitelný systém předpětí poskytuje nejlepší výkon každého nástroje.

Petr Kostolník
Foto: Yasda

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 112 článek mě zaujal 26
Zaujal Vás tento článek?
Ano