asseco Aimtec murr

Výměnné břitové destičky pro těžkoobrobitelné materiály

Tyto břitové destičky ze slinutého karbidu s označením BCS10T, které vyvinula a vyrábí společnost Boehlerit, jsou určeny pro obrábění titanových slitin a umožňují navýšení řezných podmínek o cca 25 %. Zároveň se v praxi dosahuje zvýšení životnosti nástroje až o 40 %.

 

Stále více pokročilých slitin, jako jsou Inconel, Hastelloy, Waspaloy nebo slitiny na bázi titanu, se v mnoha technických oblastech používá k nahrazení tradičních materiálů. Tyto speciální slitiny se používají především v letectví, automobilovém průmyslu nebo v lékařské technice. Jsou však považovány za obtížně obrobitelné a vyžadují speciální nástroje a výměnné břitové destičky pro soustružení a frézování.
Společnost Boehlerit z rakouského Kapfenbergu úspěšně působí v těchto high-tech oblastech již řadu let. S jakostí BCS10T (ISO-S10) nabízí vynikající řešení pro soustružení těchto pokročilých materiálů. Pro obrábění těžkoobrobitelných materiálů se dosud používaly především nepovlakované břitové destičky K10. Pro vývoj sorty BCS10T byl jako výchozí materiál také zvolen jemnozrnný slinutý karbid třídy K10.
Tento substrát má vysokou teplotní stabilitu a nízkou tendenci k tvorbě plastických deformací. Společnost Boehlerit navíc používá speciální povlak – 3 µm tenkou vrstvu TiB2 HiPIMS PVD, která je zvláště odolná vůči teplotě i oxidaci a má nízkou tendenci k nalepování materiálu obrobku, což je nezbytné právě při obrábění slitin titanu a dalších pokročilých materiálů.
Specialisté společnosti Boehlerit zároveň k tomu vyvinuli utvařeč třísek s označením MT, který je určený právě pro tyto materiály. Nová geometrie s ostrým břitem zajišťuje spolehlivé tváření i lámání třísek pro střední a lehké hrubování. Pro menší ISO VBD lze utvařeč třísky MT použít v rozsahu posuvu 0,2–0,45 mm/ot. Kombinace slinutého karbidu, povlaku a utvařeče MT v jakosti BCS10T vede v praxi ke zvýšení životnosti nástroje až o již výše zmíněných 40 %.
Výsledek tohoto pokročilého vývoje je zvláště vhodný pro použití při obrábění nelegovaných slitin titanu, jako je Ti (ASTM1-11), α-slitiny nebo α+β-slitiny (např. Ti-6Al-4V) s vysokým stupněm spolehlivosti. Kromě dalších inovací v oblasti slinutých karbidů a povlaků pracují odborníci ze společnosti Boehlerit stále intenzivněji na vývoji nových geometrií. Zároveň firma využívá své know-how k dalšímu vývoji pro obrábění korozivzdorných slitin a k vývoji výměnných břitových destiček pro obrábění speciálních materiálů, jako je Inconel.

Zdeněk Bělín
Foto: Boehlerit Group

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 135 článek mě zaujal 27
Zaujal Vás tento článek?
Ano