asseco Aimtec murr

„Rychlejší než nejrychlejší“

Nakamura-Tome Precision Industry představila nový dvourevolverový a dvouvřetenový přesný soustruh se sloganem „Rychlejší než nejrychlejší“. Obsahuje mnoho nových technologií pro zkrácení doby cyklu.

 

Jde o zcela nový CNC soustruh s označením WY-100V, který byl vyvinut jako multitaskingový stroj s vyšší přidanou hodnotou ke zvýšení produktivity. Nejvýznamnější vlastností je jeho vysokorychlostní schopnost, zvýšení rychlosti frézování a zlepšení točivého momentu. Byla pro něj vyvinuta nová hardwarová a softwarová řešení s cílem zlepšit přesnost, která přináší rychlejší hromadnou výrobu. Kromě dosažení vyšších otáček vřetena byly začleněny i různé techniky ke snížení doby nečinnosti a minimalizaci neefektivních prostojů.
U stroje s více revolvery je rychlost nanejvýš důležitá. Snížením doby cyklu s rychlým strojem lze vyrobit velké množství obrobků za stejnou dobu, což pomáhá uživatelům ušetřit výrobní náklady. Proto Nakamura-Tome novou vlajkovou lodí WY-100V pomáhá uživatelům snížit zátěž na dílně. I několik sekund zkrácení doby cyklu může znamenat významný přínos, ale firma u tohoto stroje docílila snížení cyklových časů až o 30 %.
Do nového stroje byly začleněny četné technologické novinky ke zvýšení rychlosti výroby a zkrácení doby nečinnosti stroje, a to téměř o třetinu oproti jeho předchůdci. Díky unikátnímu softwaru ChronoCut pro snížení prodlevy byly minimalizovány prostoje během výroby bez kompromisů v přesnosti, a to i bez jakýchkoli změn řezných podmínek. Zrychlily se operace díky vysokorychlostnímu indexování a synchronizaci vřetene, a provádění vícenásobného M-kódování v rámci jednoho bloku.
Motor o výkonu 11/7,5 kW pohání vřeteno s průměrem 42 mm, a pro verze s průměry  51 a 65 mm je pohání motor o stejném výkonu 11/7,5 kW (jako opce15/11 kW). Otáčky pravého i levého vřetena pro průměr 42 a 51 mm činí 6000 min-1, pro průměr 65 mm pak 5000 min-1. Vzdálenost mezi vřeteny je max. 820 mm / min. 200 mm.
K dosažení vysoké přesnosti přispívá i inovovaný software pro kompenzaci tepelného růstu, systém NT Thermo Navigator. Navíc byl zaveden systém, který využívá informace o teplotě celého stroje k provádění účinné korekce. To umožňuje další zlepšení přesnosti. Aby se minimalizovalo zvýšení teploty, byla implementována i nová konstrukce stroje včetně rámu.

Petr Kostolník
Foto: Nakamura-Tome

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 138 článek mě zaujal 35
Zaujal Vás tento článek?
Ano