asseco Aimtec murr

Tungaloy: průkopník ve vývoji slinutých karbidů

Nástroje japonské značky Tungaloy pomáhají firmám po celém světě zvyšovat jejich produktivitu, a to nejen v automobilovém a leteckém průmyslu, ale i v energetickém, zdravotním či v těžkém strojírenství.

 

Své produkty vyvíjí Tungaloy s využitím nejnovějších technologií, ale také ze zpětných informací od zákazníků. Mezi nejnovější přírůstky patří rozšíření portfolia vrtáků DrillForceMeister s vyměnitelnými korunkami, další typy destiček s novým utvařečem JP a inovovaná řada multifunkčních nástrojů DoMultiRec.

DrillForceMeister nově v délkách až 8D
Vrtáky DrillForceMeister se vyznačují unikátním rozhraním mezi vrtací korunkou a tělesem, které zajišťuje vynikající spolehlivost při vrtání otvorů. Stabilní upnutí vrtací korunky na tělese díky větším kontaktním plochám zvyšuje přesnost i kvalitu vrtaných otvorů. Nyní je portfolio vrtáků s vyměnitelnými vrtacími korunkami rozšířeno o tělesa s délkou 8xD pro otvory o průměrech od 20 do 41 mm.
Navíc, díky korunce s rovným břitem SMF, lze provádět vrtání i do šikmých a komplexních tvarů. Tato geometrie umožňuje také stabilnější a efektivnější vrtání tenkých stěn, jež jsou náchylné k vibracím.
Velkou výhodou těchto nástrojů je vlastní výměna vrtacích korunek, která je jednoduchá a není nutné vyjímat tělo vrtáku ze stroje a znovu jej naměřovat, což šetří vedlejší čas pro nastavení nástroje.
Celkem nyní DrillForceMeister nabízí devět těl vrtáků s délkou 8xD v průměrech od 28 do 28,9 mm, od 31 do 31,9 mm a od 34 do 41,9 mm.

Destičky s novým utvařečem JP pro soustružení
Na aplikace jemného dokončování soustružení malých dílů se společnost Tungaloy zaměřuje dlouhodobě s osvědčenými břitovými destičkami s utvařečem JS. Nyní byla řada břitových destiček pro jemné soustružení malých dílů doplněna o další typy destiček s novým utvařečem JP pro dosažení vynikající kvality povrchu dílů.  
Průmyslová odvětví, jako je automobilový, letecký, elektrotechnický či lékařský průmysl, posouvají dosavadní hranice a aplikace jemného dokončování vyžadující extrémně malé hloubky řezu nepřesahující 0,5 mm vyžadují stabilnější a účinnější tvorbu třísek pro dosažení vyšší požadované přesnosti dílů.  
Proto byl nový utvařeč JP navržen tak, aby zajistil optimální tvorbu třísek i jejich kontrolu při jemném dokončovacím soustružení. Díky integraci optimálního reliéfu utvařeče na čele destičky, který je umístěn velmi blízko špičky, má tříska konzistentní tvar i velikost. Tento utvařeč tak efektivně omezuje hromadění třísek při výrobním procesu.  
Protože díly obráběné na švýcarských soustruzích jsou malé a nevyžadují velké řezné síly, je běžnou praxí používat jeden soustružnický nástroj pro různé hloubky řezu obvykle do jednoho nebo dvou milimetrů. Utvařeč JP flexibilně kontroluje třísky i v takto proměnlivých podmínkách.
Nový utvařeč JP je k dispozici u břitových destiček s karbidem SH725, který je opatřen nejnovější technologií PVD povlaku. Díky tomu mají tyto destičky výjimečnou bezpečnost procesu. Tento univerzální utvařeč JP doplňuje již existující břitové destičky s utvařečem JS, zaručuje stabilní kontrolu třísek a dlouhou životnost nástroje. Je ideální díky svému širokému rozsahu od jemného dokončování až po aplikace s větší hloubkou řezu u soustružení malých dílů.

Rozšíření multifunkčních fréz DoMultiRec
Multifunkční frézy DoMultiRec, které umožňují jedinému nástroji provádět více frézovacích operací, včetně rohového frézování, frézování kapes ale i vrtání, se těší velké oblibě u zákazníků. Proto výrobce rozšířil řadu těchto multifunkčních nástrojů o další tři varianty těles v modulárním provedení. K novým variantám přibyly i dva nové typy břitových destiček LXMU10T304PER-MM a LXMU120404PER-MM s radiusem 0,4 mm.
Unikátně navržená destička integruje středovou a obvodovou řeznou hranu na jedné straně destičky. Tyto čtyřbřité oboustranné destičky lze použít jak do středového, tak i obvodového lůžka. Tím se zdvojnásobuje úspora nákladů na břit ve srovnání s běžnými frézami s jednostrannými destičkami.
Destičky s geometrií MM byly vyvinuty speciálně pro multifunkční frézy DoMultiRec a jsou mimořádně odolné jak při operacích vrtání, tak i frézování. Velkým benefitem tohoto produktu je to, že uložení destiček na tělese vytváří téměř rovný povrch dna při vrtání slepých otvorů.
Nová modulární tělesa, která doplňují stávající průměry 16, 20 a 25 mm, jsou nově k dispozici v průměrech 17, 21 a 26 mm. Kombinace těchto rozměrů umožňuje obrábění v mimořádné blízkosti stěn bez obav z kolize nástroje.

Michal Karkoš
Foto: Tungaloy

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 150 článek mě zaujal 36
Zaujal Vás tento článek?
Ano