asseco Aimtec murr

Trendové fórum pro budoucnost výroby

Na letošním ročníku EMO, který proběhne od 18. do 23. září v Hannoveru se očekává účast více než 1750 vystavovatelů ze 42 zemí, jak zaznělo na veletržním Preview ve Frankfurtu nad Mohanem.

 

Ještě před samotným veletrhem představily začátkem července vybrané firmy, jako např. Okuma, DN Solutions, Soraluce, United Grinding, Siemens, igus, micron, Balluff, Hainbuch, SMW Autoblok aj., sedmi desítkám novinářů z celého světa „ochutnávku“ svých novinek a krátký náhled na své inovace na „veletržní předpremiéře“ EMO Hannover Preview.

Inovativní a udržitelná výroba
Pod sloganem Innovate Manufacturing se pořadatelé EMO Hannover rozhodli zaměřit na tři megatémata: Budoucnost podnikání, Budoucnost konektivity a Udržitelnost ve výrobě. Témata zdůrazňují hlavní výzvy ve výrobě, jako je větší efektivita, větší flexibilita, lepší kvalita, zvýšená přesnost, integrace AI nebo komplexní síť v celé továrně.
EMO Hannover nabídne i společné expozice zaměřené na specifická témata: Aditivní výroba, Konektivita, Koboty a Udržitelnost ve výrobě, kde se předvedou i výzkumné ústavy. Tyto společné expozice doplní dvě fóra vybraných aspektů budoucnosti podnikání Future Insights a Future of Connectivity, které budou zaměřeny na platformu umati a energetické účinnosti prostřednictvím digitalizace. Součástí veletrhu je tradičně i Start-up Area zaměřená na podporu spolupráce s mladými firmami.

Umati – jednotná řeč pro různé stroje a zařízení
Letošní EMO se bude snažit pokrýt všechna důležitá témata související s průmyslovým hodnotovým řetězcem, prezentovat současný stav techniky a nastínit možné scénáře budoucího vývoje. Jedním z klíčových je platforma umati (universal machine technology interface) – globální iniciativa pro otevřená komunikační rozhraní pro strojírenský průmysl. Zaměřuje se na propojení strojového parku a výrobních technologií do vzájemně provázaného ekosystému efektivní průmyslové výroby. Speciální expozice umati bude naživo prezentovat nejnovější vývoj v oblasti konektivity pro strojírenský průmysl, jako základ pro efektivní vytváření sítí v rámci továren i mezi nimi.
V sousedství expozice umati budou i stánky dalších dvou významných inciativ – OPC Foundation a Machine Information Interoperability (MII) VDMA, kde budou moci zájemci získat informace o pozadí, technologii a výhodách otevřených standardizovaných datových rozhraní pro strojírenství.
Umati je skutečně globální iniciativou společností pro společnosti a jedinou, která nabízí živou ukázku, jak funguje decentralizovaná komunikace mezi stroji, součástmi a softwarem – daleko za hranicemi obráběcího stroje – a konkrétní výměna dat ve sdíleném, globálně dostupném datovém ekosystému.
Komunita na podporu používání otevřených, standardizovaných rozhraní, založených na doprovodných specifikacích OPC UA, zahrnuje nejen výrobce obráběcích strojů, ale i dodavatele geometrické metrologie, aditivní výroby, robotiky, zpracování obrazu a samozřejmě výrobce softwaru, kteří mohou předvést výhody svých produktů živě na základě reálných dat ze strojového parku EMO. Prostřednictvím QR kódu na každém zařízení připojeném k demonstrátoru umati mohou firmy na vlastní oči vidět, jak jejich data proudí přímo do demonstrační aplikace umati.app, kde se zobrazují jednotným způsobem s daty z jiných zařízení.

Josef Vališka
Foto: VDW

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 179 článek mě zaujal 38
Zaujal Vás tento článek?
Ano