asseco Aimtec murr

Automatica: čtyři dny nabité roboty

Od 27. do 30. června se Mnichov stal hlavním evropským městem průmyslové automatizace a robotiky – tamní výstaviště hostilo další ročník prestižního mezinárodního veletrhu automatica.

 

Pracovní prostředí i společnost obecně zažije v nadcházejících letech velké změny. „Robotika a AI software jako ChatGPT budou utvářet pracoviště budoucnosti. Pokud tyto technologie použijeme správně, můžeme výrazně zlepšit pracovní podmínky,“ řekl Patrick Schwarzkopf, generální ředitel VDMA. Možnosti a přístupy, které automatizace a robotika v tomto kontextu nabízejí, představil právě veletrh automatica 2023.
Během čtyř dnů vystavovatelé předvedli konkrétní řešení výzev, jako je kompenzace nedostatku specialistů nebo možnosti pro chytré továrny budoucnosti a řadu dalších relevantních témat pro transformující se průmyslovou výrobu, medicínské a zdravotnické aplikace či nasazení automatizovaných systémů ve službách i v domácnostech. Roboty se staly šancí v boji s nedostatkem vhodných zaměstnanců, který postihuje téměř všechna odvětví.
„Hodně profesionálních vystavovatelů zde představuje zajímavé inovace z různých oborů, a vysoký počet registrovaných návštěvníků ukazuje, že je o ně zájem, takže už teď je možné říci, že automatica bude úspěšná,“ uvedla na náš dotaz na první dojmy z letošního ročníku při jeho zahájení ředitelka výstavy Anja Schneider.
Organizátoři mohli být s resuscitací veletrhu po vynucené covidové pauze spokojeni: 650 vystavovatelů z 34 zemí a 40 000 návštěvníků především z řad firemních profesionálů z téměř devíti desítek zemí je v současné době dobrá bilance.
Podíl zahraničních návštěvníků byl 33 % a pro nás může být potěšitelný fakt, že do první desítky návštěvnických zemí po hostitelském Německu se dostala i ČR společně s Rakouskem, Itálií, Švýcarskem, Jižní Koreou, Čínou, Polskem, Nizozemskem, Slovinskem a USA. Ale stejně aktivně se ČR účastnila i jako vystavovatel. Kromě českých firem vystavujících individuálně měla i reprezentativní společný stánek soustřeďující pod zastřešením agentury Czech Trade expozice několika českých firem, které přijely do Mnichova nabídnout své portfolio i služby, a rozhodně se ani v tvrdé konkurenci neztratily. Kromě českých firem však bylo možné na výstavišti narazit i na slovenské vystavovatele, jako např. VUES, kteří měli rovněž co nabídnout.

Přibývá mobilních robotických platforem
K firmám, které automaticu pravidelně využívají jako příležitost k představení novinek, patří i největší světový výrobce robotů FANUC. Letos návštěvníky zaujal mj. např. pečicím robotem, který automatizuje pracovní kroky v průmyslových pekárnách a supermarketech. Příležitost k představení své aktuální nabídky automatizace využili i další významní hráči, ať už jde o výrobce a dodavatele robotů, jako Kuka, Nachi, ABB, Stäubli, Universal Robots, Yaskawa apod., tak komponent a vybavení pro ně, zejména uchopovačů a EOT nástrojů, strojového vidění či dalších automatizačních systémů a řešení. Mezi nimi figurovaly zejména firmy, jako Schunk, Festo, Zivid, Piab aj.
Patrné bylo na veletrhu i to, že evropským výrobcům vyrůstá početná konkurence z řad čínských firem, které zde měly výrazné zastoupení. Je zjevné, že se v této oblasti hodlají významně etablovat.
Nepřehlédnutelným trendem byl i expandující podíl segmentu mobilní robotiky a automatizovaných dopravních systémů v podobě AMR, kde k tradičním značkám, jako MiR, Agilox nebo Sharko přibyla i řada dalších dodavatelů, ať už jde o start-upové firmy, nebo renomované výrobce, kteří se zapojili i do této oblasti. A jak konstatoval Klaus Kluger, člen týmu speciální části výstavy Mobile Robots in Production: „Mobilní robotika spustí v nadcházejících letech velké změny ve výrobě a intralogistice. Pestré zastoupení na letošní automatice bylo působivou ukázkou toho, jak by mohla vypadat interoperabilní výrobní logistika budoucnosti zahrnující AMR od různých výrobců díky standardizovaným řídicím stanicím.“
Jedním z dominantních témat byla umělá inteligence (AI), která významně formuje novou éru automatizace. Kromě robotů samotných využívajících AI se zde prezentovala i řada specializovaných řešení zaměřených na specifické aplikace, např. v logistice, rozpoznávání obrazu pomocí strojového vidění apod., a to jak z řad firem, tak i výzkumných pracovišť univerzit, která byla na veletrhu rovněž významně zastoupena.

Think Tank umělé inteligence
High-tech platforma munich_i, která byla součástí veletrhu již potřetí, se stala významným formátem pro setkání specialistů na robotiku a AI. Mnichovský institut robotiky a strojové inteligence (MIRMI) na Technické univerzitě v Mnichově i letos poskytl orientaci v oblasti AI a současně zasadil související vývoj do kontextu etiky a společenské odpovědnosti. Součástí munich_i byly i High-tech Summit, speciální show robotiky AI.Society a hybridní robotická soutěž Robothon.
A kromě výstavní plochy rozprostřené v šesti halách měli návštěvníci opět možnost rozšířit si své znalosti v rámci rozsáhlého doprovodného programu s fóry a speciálními show. Mezi nejvýznamnější patřily Service Robot City a výstava Mobile Robots in Production.

Úspěšná synergie
Mimo zajímavého doprovodného programu se na atraktivitě veletrhu projevilo i společné konání s dalšími dvěma významnými výstavními akcemi: veletrhem fotonických komponent, systémů a aplikací LASER World of PHOTONICS, a kongresem World of QUANTUM, které na automaticu plynule navazovaly a nabídly mnoha účastníkům významnou přidanou hodnotu.
Synergie těchto třech stěžejních technologických akcí se ukázala jako velmi úspěšný koncept pro spojení dodavatelů a uživatelů laserové technologie a také hráčů z oblasti automatizace a robotiky. Společné umístění nabídlo ideální příležitost ke spolupráci mezi těmito odvětvími na inovativních řešeních. Přilákaly nejen tisíce odborných návštěvníků, ale i reprezentativní vědeckou elitu v oboru, včetně držitelů prestižních ocenění.
Šestidenní kongres LASER World of PHOTONICS nabídl přes 1300 vystavovatelů ze 40 zemí a regionů, a pestrá byla i skladba zhruba 40 tisíc návštěvníků. Na pěti odborných konferencích s cca 3600 vědeckými prezentacemi a posterovými sekcemi se zabýval všemi aspekty fotoniky, od základního výzkumu až po vývoj orientovaný na aplikace. Druhého ročníku World of QUANTUM, zaměřeného na kvantové technologie, se zúčastnilo téměř 90 vystavovatelů a přilákal přes 15 tisíc odborných návštěvníků, kteří mohli vidět mj. několik kvantových počítačů nebo senzor magnetického pole, jenž umožní ovládat protézy prostřednictvím svalových signálů.
Příští automatica se bude konat v Mnichově od 24. do 27. června 2025 opět souběžně s LASER World of PHOTONICS a World of QUANTUM. Vytváří se tak místo, kde se bude setkávat výzkum, průmysl a dodavatelé, aby pokročili ve vývoji nejmodernějších automatizačních řešení a laserových technologií.

Josef Vališka
Foto: Petr Kostolník

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 149 článek mě zaujal 34
Zaujal Vás tento článek?
Ano