asseco Aimtec murr

První létající auto má certifikaci FAA

Firma Alef Aeronautics oznámila, že se jí podařilo získat pro svůj elektrický létající automobil Model A oficiální letovou certifikaci od amerických úřadů. Žádný jiný podobný stroj se zatím do tohoto stadia nedostal.

 

Model A nepotřebuje křídla ani vrtule a umožňuje vertikální start i přistání. Při přípravě ke vzletu se karoserie dvoudveřového elektromobilu, která je tvořena prostupnou mřížkovitou konstrukcí, otáčí kolem stojící kabiny. Nejprve do strany, pak dopředu, takže strana řidiče a spolujezdce tvoří nad a pod kokpitem „křídla“ podobná dvouplošníku. Speciální design eliminuje potřebu přistávací dráhy, pevná síťovina umožňuje proudění vzduchu přes kapotu i zavazadlový prostor vozu. Firma nicméně ještě nezveřejnila letové záběry.
Po zemi má stroj mít dojezd přes 300 km, a ve vzduchu na jedno nabití pomocí osmi zakrytých rotorů dosah přibližně 180 km. Na konci roku 2025 by se zájemci měli dočkat finální sériové verze, jejíž cenu stanovil výrobce na 300 000 dolarů. Pokud si ovšem nebudou chtít počkat na zdokonalenou verzi s vyšší kapacitou – již se pracuje na čtyřmístné variantě, která by měla nabídnout delší dojezd i dolet.

Foto: Alef Aeronautics

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 182 článek mě zaujal 35
Zaujal Vás tento článek?
Ano