asseco Aimtec murr

Nejrychlejší parní motocykl

Ačkoli se dnes svět točí kolem elektromobility, své poslední slovo zjevně neřekl ještě jeden z tradičních pohonných systémů, o němž by se mohlo zdát, že s technickým pokrokem upadl v zapomnění – jde o parní klasiku.

 

A to překvapivě v segmentu, s nímž nebyl spojován snad ani v počátcích parostrojní éry – u motocyklu. Jeden přesně takový vytvořil pár britských nadšenců Graham a Diane Sykesovi a rozhodně nejde o žádné ořezávátko. Manželský tým přesných inženýrů s ním dosáhl nový světový rekord v čase na 200metrovém úseku pro motocykly poháněné párou.
Jejich stroj pojmenovaný The Force of Nature je podle nich vlastně raketa na kolech a očekávají, že se jim podaří ještě zrychlit. Na soutěži Elvington Speed Week dosáhli rekordní čas 3,878 sekund rychlostí 264 km/h. Podle Grahama Sykese, který byl v sedle parního dragsteru, pokračovala motorka v akceleraci a ještě kus úseku za měřicím stanovištěm projela rychlostí až 290 km/h.
Motocykl je full-on dragster a na rozdíl od většiny vozidel tohoto typu není zadní kolo poháněné. Pod karoserií je ukryt obrovský vysokotlaký parní válec, jehož pára proudí brutální silou dvojicí trysek, které ženou stroj vpřed.

Foto: The Force of Nature

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 233 článek mě zaujal 48
Zaujal Vás tento článek?
Ano