asseco Aimtec murr

Rekordní dojezd na vodík

Zapomeňte na Hyundai Nexo nebo Toyotu Mirai, jimž vystačí vodíková nádrž na cca tisícikilometrový dojezd. Nizozemský studentský tým vytvořil nový Guinnessův rekord za „největší vzdálenost ujetou autem na plnou nádrž vodíkového paliva“.

 

Studentský tým Delftské univerzity, který je zkušeným účastníkem úsporných maratonů pořádaných firmou Shell, se po úspěších s vozidlem na solární pohon zaměřil na vodík. Dosáhl ho s prototypem městského vozu navrženým tak, aby byl více než stokrát úspornější než moderní vozidla na fosilní paliva. Pravda, musíte zapomenout na komfort komerčních aut, ale výsledek je impozantní: necelý kilogram vodíku (950 g) vystačil vozítku na neuvěřitelných 2488,45 km!
Do stavby aerodynamického vozidla s odlehčenou konstrukcí se tým pustil v únoru a už v květnu představil Eco-Runner XIII. Na testovací dráze v německém Immendingenu pak 22. června proběhlo testování se zmíněným rekordním výsledkem. Vozidlo jelo rychlostí 45 km/h, což je téměř dvojnásobek oproti loňskému prototypu, s nímž zvítězil v soutěži Hydrogen Efficiency Challenge.

Foto: Eco-Runner Team Delft

 
Publikováno: 25. 8. 2023 | Počet zobrazení: 212 článek mě zaujal 33
Zaujal Vás tento článek?
Ano