asseco Aimtec murr

Potraviny „naruby“ z laboratoře i 3D tisku

Americké úřady schválily prodej laboratorně vypěstovaného kuřecího masa, které tak může být v USA oficiálně dodáváno na trh.

 

Regulační orgány USA akceptovaly žádosti dvou kalifornských firem o posouzení pro potraviny označované jako kultivované maso. Od Food and Drug Administration již získaly vyjádření, že jej považuje za bezpečné pro spotřebu, a v červnu pak následovalo oficiální schválení i od Amerického ministerstva zemědělství.
Pěstování masa z buněk znamená, že k jeho výrobě už nebude nutné zabíjet zvířata, a velkovýroba by mohla řešit i nasycení rostoucí světové populace. V neposlední řadě je tu ekologický faktor: Podle OSN pochází 14,5 % skleníkových plynů z průmyslového chovu zvířat, jejich množství by se mohlo díky kultivovaným produktům snížit.
Kultivované maso je vyvinuto z odebraných zvířecích buněk, které jsou následně kultivovány s pomocí živin (aminokyseliny, cukry, vitamíny) v bioreaktorech. Ale na rozdíl od rostlinných veganských alternativ pěstované maso využívá živočišné buňky, proto ho nelze považovat za vegetariánské.
Když je maso hotové, formuje se do tvarů, jako jsou plátky, řízky, nudličky či párky. Podle poznatků prvních konzumentů chutná v podstatě jako to běžné maso, i když bylo možné zaznamenat určité rozdíly v jeho konzistenci.
Izrael se v posledních letech stal důležitým technologickým centrem pro trh s alternativními proteiny a tamní výrobce masných výrobků vypěstovaných v laboratoři vytvořil v roce 2021 pomocí 3D biotisku dosud největší steak o hmotnosti 104 g ze svalových a tukových buněk. Letos vytiskl vůbec první rybí filé připravené k vaření pomocí 3D biotisku z hybridních buněk kanice pěstovaných v laboratoři.
Fúzní technologie založená na protlačování pastových materiálů úzkou tryskou umožňuje vytvoření struktury vlákna, která nejlépe simuluje strukturu masa, zatímco technologie DropJet k vytvoření trojrozměrné struktury pracuje s kapkami materiálů na gelové bázi.
Na rozdíl od pěstovaných masných výrobků, které asi měsíc podléhají zrání, je výhodou biotiskárny, že tiskne hotové produkty, které se mohou dostat na talíř doslova během několika minut a mají strukturu vařených ryb.

Petr Přibyl
Foto: Eat Just, Upside Foods

 
Publikováno: 16. 10. 2023 | Počet zobrazení: 93 článek mě zaujal 20
Zaujal Vás tento článek?
Ano