asseco Aimtec murr

SRC kompozity: šance pro leteckou mobilitu

Nový kompozit vyztužený PP vlákny je o polovinu lehčí než ty konvenční, což může prodloužit dobu letu strojů nové generace.

 

Aby se budoucí projekty ekologicky příznivé letecké dopravy, jako je např. městská vzdušná mobilita (UAM), staly realitou, je nezbytná odpovídající účinnost pohonů a snížené emise uhlíku, což bude vyžadovat vývoj nových materiálů s vylepšenými fyzikálními vlastnostmi a recyklovatelností.
Jedním z takovýchto perspektivních materiálů jsou tzv. samozpevněné kompozity (SRC - Self-reinforced composites). Jsou levné, lehké a výhodnější z hlediska likvidace a recyklace, protože výztuž i základna jsou ze stejného materiálu. Z tohoto důvodu přitahují SRC pozornost jako kompozitní materiály nové generace, které mohou potenciálně nahradit kompozity vyztužené uhlíkovými vlákny používané v letadlech.
Doposud byly ve výztuži nebo matrici přimíseny chemicky různé složky jako součást výrobního procesu SRC, aby se zlepšily tokové vlastnosti a impregnace výztužných vláken, což však mělo za následek horší fyzikální vlastnosti a recyklovatelnost. Korejským vědcům se však nyní podařilo vyvinout 100 % SRC s použitím jediného typu polypropylenu (PP polymeru). Výzkumná skupina z oddělení Solutions to Electromagnetic Interference in Future-mobility (SEIF) na korejských universitách Hanyang a Jeonbuk dokázala úspěšně řídit teplotu tání, tokové vlastnosti a impregnaci vláken nasazením „procesu čtyřosého vytlačování“ k úpravě řetězové struktury matrice PP.
Ve srovnání s předchozími pokusy o syntézu SRC materiál dosáhl vysoké úrovně mechanických vlastností, zlepšil přilnavost (o 333 %), pevnost v tahu (o 228 %) a odolnost proti nárazu o 2700 %. Při použití k výrobě rámu pro malý dron byl materiál o 52 % lehčí než konvenční kompozity vyztužené uhlíkovými vlákny a doba letu se tak prodloužila o 27 %, což potvrzuje jeho potenciál pro mobilní aplikace vzdušné mobility nové generace.

David Kostolník
Foto: Umiles Group

 
Publikováno: 16. 10. 2023 | Počet zobrazení: 88 článek mě zaujal 16
Zaujal Vás tento článek?
Ano