asseco Aimtec murr

Uživatelé strojů ENGEL se o náhradní díly bát nemusí

Na veletrhu Fakuma 2023 uvede firma ENGEL nový digitální nástroj v podobě vyhledávače dílů. Pomocí této chytré aplikace mohou zpracovatelé plastů velmi efektivně najít správný požadovaný díl pro své stroje.

 

Aby byla zaručena efektivní výroba a vysoká úroveň dostupnosti strojů, musí být správný náhradní díl v případě potřeby rychle na místě.
„Protože se ale vstřikovací stroj nebo výrobní buňka skládají z mnoha částí, je zajištění náhradních dílů často složitější, než by se na první pohled mohlo zdát,“ konstatuje rakouský výrobce strojů pro plastikářský průmysl. Vstřikovací stroje se často používají mnoho let, nebo dokonce desetiletí, a když dlouholetá obsluha odejde do důchodu, odborná znalost detailů systému se často ztrácí. Aby kompenzovaly nedostatek kvalifikovaných pracovníků v tomto odvětví, využívají výrobní firmy digitální nástroje.
Dalším faktorem, který komplikuje proces pořizování správných náhradních součástí, je opotřebení a znečištění dílů, což ztěžuje jejich identifikaci v jakémkoli výrobním prostředí.

Rozpozná díl i podle fotografie
Všechny tyto problémy měli na mysli i tvůrci řešení, které nese název Engel part finder – aplikace, která umožňuje uživatelům nekomplikovaným způsobem identifikovat a objednat prakticky jakoukoli část vstřikovacího stroje ENGEL. Při vývoji aplikace byla zohledněna zpětná vazba od zákazníků, kteří systém testovali, a výsledkem je intuitivní a snadno použitelný nástroj, který je v případě potřeby vždy po ruce: Stačí mobilní zařízení s online přístupem nebo počítač s připojením k internetu. Přihlášení uživatelé mohou webovou aplikaci spouštět na zákaznickém portálu.
Nástroj nabízí různé možnosti identifikace dílů včetně pohodlné funkce vyhledávání náhradních součástí podle obrázku. Uživatelé si mohou vyfotit daný díl fotoaparátem svého mobilního telefonu a definovat obrázek v sekci, která má být použita pro vyhledávání. Případně mohou být obrázky zaslány poštou na oddělení nákupu, kde jej koordinátor nákupu použije k identifikaci dílu. Kromě tohoto vizuálního vyhledávání podporuje uživatele inteligentní software různými pokročilými možnostmi, jako je vyhledávání klíčových slov a synonym a hledání v chytrém seznamu dílů.

Objednávky rychle a bez rizika
Jednou z hlavních výhod vyhledávače dílů je, že nejen identifikuje nové díly nejnovějších modelů strojů, ale dokáže rozpoznat i špinavé, opotřebované nebo vadné díly starších strojů od kabelů až po čerpadla. Databáze zahrnuje i vstřikovací stroje staré až 20 let a další systémy. Ve výjimečných případech, kdy aplikace nemůže najít díl, který uživatel hledá, poskytnou podporu odborníci ze zákaznického servisu firmy.
Funkce objednávky je velkým pomocníkem v každodenním provozu. Identifikované díly lze objednat jediným kliknutím ve vyhledávači dílů. Funkce nákupního košíku umožňuje také objednání více dílů najednou. Po zahájení procesu objednávky aplikace vygeneruje e-mail, který může být zaslán přímo výrobci jako objednávka nebo předán interně ke schválení. To pomáhá vyhnout se chybnému objednání nesprávných dílů a zvyšuje efektivitu při nákupu náhradních součástí.
Jak uvedl produktový manažer digitálních řešení Mateusz Rychlik, aplikace, která je k dispozici zdarma jako funkce zákaznického portálu Engel e-connect, bude fungovat i pro vstřikovací lisy, jež jsou v provozu delší dobu. Tak zajistí, že se po nechtěné odstávce vrátí lisy do provozu mnohem rychleji, což poskytuje zákazníkům zásadní podporu pro efektivitu výroby.

Josef Vališka
Foto: ENGEL

 
Publikováno: 16. 10. 2023 | Počet zobrazení: 87 článek mě zaujal 20
Zaujal Vás tento článek?
Ano