asseco Aimtec murr

Automatizace a robotizace v Hannoveru

Mezinárodní veletrh EMO, hlavní strojírenská událost letošního roku, je už za dveřmi. Tradiční akce výrobních technologií bude i přehlídkou trendů a inovací v oblasti automatizace výroby, která se stala nedílnou součástí průmyslu.

 

Hlavními tématy veletrhu EMO budou především digitalizace a automatizace. Výrobci i dodavatelé obráběcích strojů zde představí řadu automatizačních řešení, včetně robotických a manipulačních systémů přizpůsobených obráběcím centrům, a flexibilní a automatizované zakládání. Chytré využití digitalizace včetně umělé inteligence v kombinaci s robotickými a automatizačními řešeními může přinést velký posun v produktivitě.
Jak uvedl Martin Göbel, ředitel výstav na veletrhu EMO: „Evropské výrobní podniky čelí v mezinárodní konkurenci mnoha výzvám a překážky, které je třeba překonat, sahají od vysokých energetických a personálních nákladů až po nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Pomoci může chytré využití digitalizace včetně umělé inteligenci v kombinaci s robotickými a automatizačními řešeními, které přinášejí velké skoky v produktivitě.“
Tyto systémy a technologie přijede do Hannoveru představit přes 1500 vystavovatelů z více než čtyřiceti zemí, mezi nimiž bude zastoupena i Česká republika.

Robotizace i aditivní výroba
Stále více společností investuje do automatizace, aby si udržely svou produktivitu i konkurenceschopnost. To zrcadlí i počet instalovaných nových průmyslových robotů, který poprvé v roce 2021 překročil hranici 500 000. Zájem je také o kolaborativní roboty, tzv. koboty, které podle VDW už tvoří 7,5 % všech robotů instalovaných v průmyslu.
Interakcím mezi lidmi a roboty a jejich skutečným i potenciálním aplikacím je věnována sekce Open Space Cobot Solutions Area, kde budou výrobci prezentovat svá automatizační řešení založená na kobotech a jejich inovativním využití, jako je zpracování obrazu, měřicí systémy, software, průmyslová elektronika, podávací systémy, uchopovače a další.
Zástupci robotického sektoru předvedou inovace v průmyslové výrobě, například společnost FANUC ve své expozici ukáže dvojici evropských premiér robotů a také nový směr, kterým se hodlá ubírat. Místo, aby se soustředila na vlastní stroje a CNC řízení, připravuje kompletní balíčky, jako je např. systém pro výrobu automobilových dílů nebo tréninkový balíček na výchovu robotických specialistů Education cell.
Návštěvníci si budou moci vyzkoušet nejnovější trendy naživo ve čtyřech společných stáncích zaměřených na aditivní výrobu, konektivitu, udržitelnost a řešení Open space cobot, které připravili organizátoři veletrhu.
Aditivní výrobní metody mají ve výrobě stále větší význam a inovativní 3D tisk se už stal součástí výrobních postupů. Technologie však může využít svůj plný potenciál pouze tehdy, když je integrována do vysoce automatizovaných průmyslových procesních řetězců. Společnosti z oboru AM budou prezentovat průkopnické koncepty z celé škály aditivního procesního řetězce, ať už jde o technologie přímého i nepřímého 3D tisku, inženýrské materiály, nebo rychlý vývoj produktů.
V digitální výrobě musí být stroje schopny mezi sebou komunikovat bez ohledu na výrobce, stáří nebo ovladač. Proto se oblast budoucnosti konektivity zaměřuje na tyto procesy. Na veletrhu budou firmy předvádět nové aplikace i automatizační procesy pro chytrou výrobu a technologie pro Průmysl 4.0, jako jsou strojové učení, prediktivní údržba, průmyslový internet věcí (IIoT) apod.
Zastoupeno bude i téma udržitelnosti a její budoucnosti ve výrobě zítřka, která je zaměřena na dosažení tzv. uhlíkové neutrality. Návštěvníci se zde budou moci dozvědět o současných trendech v energetické účinnosti, integraci obnovitelných energií, oběhovém hospodářství a koncepcích životního cyklu s ohledem na ochranu klimatu a snížení výrobních nákladů v dobách přetrvávajícího nedostatku energie a surovin.

Digitalizace a automatizace
Efektivní propojení digitalizace s automatizací představuje účinné řešení, pokud jde o optimalizaci procesních toků ve výrobním prostředí. Tento přístup nyní stále více doplňují další prvky, jako jsou digitální dvojče a umělá inteligence.
Přechod na strategii prediktivní údržby proto nabízí velký ekonomický potenciál, ale na trhu zatím chybí komplexní ucelený systém, který by využíval stávající senzory ke sledování a predikci stavu komponent pohonu posuvu u obráběcích strojů. Projekt Kidz Ústavu pro obráběcí stroje (iwb) TU v Mnichově ve spolupráci s průmyslovými partnery provádí výzkum hybridního systému pro prediktivní údržbu, který kombinuje digitální dvojče s moderními metodami AI. Zkoumá, jak lze implementovat prediktivní údržbu kombinací algoritmů a tradičních modelů obráběcích strojů, a to i v případech, kdy bylo pozorováno jen několik poruch. Na rozdíl od čistě datově řízených přístupů může hybridní systém pracovat s mnohem menším množstvím trénovacích dat ve formě pozorování poruch, což je v případě obráběcích strojů obtížné získat.
Na EMO nebudou chybět ani specializovaní dodavatelé „přídavné automatizace“ v podobě zakládacích systémů a robotických buněk, které budou zaměřeny na různé typy obrábění.
Důležitým digitalizačním základem pro propojení jsou otevřené standardy rozhraní pro komunikaci mezi různými stroji, zařízeními a softwarem, které bude reprezentovat projekt globální výroby na bázi OPC UA, jenž je vyvíjen pod značkou umati. Návštěvníci budou mít možnost shlédnout naživo, jak lze pomocí dat optimalizovat výrobu a jak systém funguje v propojení od výrobní haly až po IT strukturu.

Petr Kostolník
Foto: Archiv TMP

 
Publikováno: 16. 10. 2023 | Počet zobrazení: 102 článek mě zaujal 23
Zaujal Vás tento článek?
Ano