asseco Aimtec murr

NATO chce zapojit české inovátory

Severoatlantická aliance rozvíjí technologický akcelerátor pro podporu start-upů a univerzitních spin-offů. Česko se tak může přidat ke start-up fondu NATO, který v následujících letech rozdělí miliardu eur.

 
Do inovací v obranném průmyslu chce NATO zapojit mladý sektor i akademiky a připravit se tak na vojenskou budoucnost závislou právě na technologiích, jež mění způsob, jakým bude fungovat v době míru, krize a konfliktu.
S cílem vylepšit technologický náskok aliance spolupracuje se soukromým sektorem na přijímání a integraci nových technologií. V současné době spouští pilotní provoz akcelerátoru DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), zaměřeného na podporu start-upů z oblasti tzv. dvojího užití (civilní a obrany). Jde mj. o AI, kvantové počítače, vesmírné technologie, energetiku, biotechnologie, nové materiály, pokročilou výrobu apod.
DIANA má letos přijmout přes třicet start-upů a každému poskytnout 100 tisíc eur ve formě grantu s možností získat dalších 300 tisíc eur. Využívá svůj akcelerační program i síť testovacích středisek k tomu, aby spojila začínající podniky s koncovými uživateli, vědci a systémovými integrátory. Na síti DIANA participuje i agentura CzechInvest, která v pražském středisku sdružuje firmy zamřené na AI, kosmický průmysl, energii a pohony a také výpočetní aktivity propojené na CERN.
 
Publikováno: 16. 10. 2023 | Počet zobrazení: 109 článek mě zaujal 25
Zaujal Vás tento článek?
Ano