asseco Aimtec murr

V Ostravě vylepšují vyšetření MR

Vědci z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB-TUO ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Ostrava a firmou Tecpa vyvinuli senzorický systém, který urychlí a zefektivní vyšetření magnetickou rezonancí.

 

Vyvinutý systém, který vznikl kombinací experimentálního vývoje a průmyslového výzkumu, je integrován do přizpůsobivé podložky velikosti 110 x 47 cm vkládané do vyšetřovacího lehátka, a lze jej využít pro libovolný přístroj magnetické rezonance (MR). Je schopen detekovat srdeční i dechovou aktivitu, aniž by byly měřené signály rušeny magnetickým polem. Umožňuje spolehlivě řídit snímkování MR a tím zkrátit vyšetření. Kromě možnosti řídit snímkování srdce, lze stejně postupovat i u orgánů v dutině břišní, hrudní či pánevní.   
Aktuálně využívaná metoda monitorování pomocí EKG má v tomto směru určité problémy, a vyžaduje připojit na hrudník pacienta elektrody, což snižuje komfort a prodlužuje délku vyšetření. Senzorická podložka tyto nevýhody a omezení umí odstranit. Snímá vitální funkce a na jejich základě se řídí snímkování – v podstatě je MR instruována, v jakém okamžiku má data sbírat tak, aby výsledný obraz byl kvalitní a lékaři mohli snáze stanovit diagnózu.

Foto: VŠB-TUO

 
Publikováno: 16. 10. 2023 | Počet zobrazení: 117 článek mě zaujal 26
Zaujal Vás tento článek?
Ano